Provincie Antwerpen


25 februari 2010

Provincie Antwerpen maakt plan voor mogelijke inplantingszones windturbines

De voorbije jaren kreeg het Vlaams gewest veel stedenbouwkundige vergunningsaanvragen voor de inplanting van grote windturbines. Om te vermijden dat een wildgroei van windturbines ontstaat, vroeg de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar aan de provincie Antwerpen om te onderzoeken waar deze grote windturbines best geclusterd ingeplant kunnen worden. 'Dit onderzoek is intussen afgerond en zal voor advies en als suggestie bezorgd worden aan de Vlaamse overheid' aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld). 'Wij willen als provincie immers deze alternatieve energiebron alle kansen geven'.

De screening bestaat uit twee luiken. Enerzijds wordt de huidige problematiek en de bestaande regelgeving in kaart gebracht. Anderzijds wordt een kader geboden voor een geclusterde inplanting van grote windturbines, door potentiële inplantingslocaties af te bakenen.

Hierbij vertrekken we vanuit het ruimtelijk principe dat grote windturbines best zoveel mogelijk ingeplant worden bij reeds reeds bestaande infrastructuren zoals bijvoorbeeld autosnelwegen of grote industriegebieden.

Gebieden met hoge natuurlijke, landschappelijke waarde of woongebieden werden uitgesloten.

'Via deze screening zijn we tot een plan gekomen met mogelijke inplantingslocaties in onze provincie', verduidelijkt Koen Helsen. 'Het is de bedoeling om dat dit plan de basis vormt voor een meer gedetailleerd onderzoek'.

Zo werden oa zones in de haven van Antwerpen, zones langsheen het Albertkanaal en langsheen de E19 ten noorden van Antwerpen aangeduid als mogelijke locaties voor grote windtubines.

Meer informatie over de verschillende zones kan u vinden op http://www.provant.be/leefomgeving/ruimtelijke_ordening/voorstudies/.