Zie ook: Prestaties PvdA, VVD, CDA.

Prestaties Lokale Partij Middelburg in gemeenteraad Middelburg


Oppositie, ja, maar echt niet kapot te krijgen

MIDDELBURG, 20100225 -- De kwaliteit van openbaar democratisch bestuur staat en valt met de kwaliteit van de oppositie. Bewijs: er is veel gebeurd maar ook dit: zonder het ooit toe te geven is de coalitie (PvdA, CDA, VVD en SGP) na 4 jaar met haar ambities uitgekomen op dat waar de Lokale Partij Middelburg zei dat de coalitie op zou uitkomen, namelijk op zeer zwaar bijgestelde ambities. Graag gedaan. En nou niet zoveel meer schelden op die Lokalen.

1.Wat zijn volgens Lokale Partij Middelburg de afgelopen vier jaar de belangrijkste besluiten geweest van de Gemeenteraad?

2. Welk standpunt heeft Lokale Partij Middelburg bij elk van deze besluiten ingenomen?

* De belangrijkste besluiten zijn soms die besluiten die wel stiekem genomen worden maar niet expliciet. Het besluit om de bezuinigingen over de verkiezingen heen te tillen is daar een voorbeeld van. Dat deugt dus gewoon niet. Eenieder kan op zijn of haar klompen aanvoelen dat op die manier de burger na de verkiezingen zal worden gepakt. Daar werken wij niet aan mee.

* De grenzeloze ambitie zoals de coalitie die 12 jaar lang gehanteerd heeft is na 200 miljoen euro ( waarvan een slordige 50 miljoen euro overschrijdingen) gespendeerd te hebben eindelijk ingeruild voor een realistischer visie. Alweer: is nooit zo gezegd maar blijkt wel uit de bijgestelde kwaliteitsatlas. Belangrijk besluit.

* Er is de afgelopen 4 jaar vol gegaan voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de woonservicezones. Dat hebben wij consequent ondersteund, met die kanttekening dat wij weigeren de WMO als potentiële bezuinigingsmaatregel te zien.

* Er is ingezet op wijkaanpak en wijkontwikkeling. Dat hebben wij consequent ondersteund. Maar het gaat ons niet ver genoeg.

* Sommige belangrijke besluiten worden gewoonweg niet uitgevoerd. Kijk maar naar de bouwput. Die is nog steeds niet dicht. Dat is lekker besturen! Wel beloven maar het vooral niet doen. In ieder geval moet de bouwput binnen een jaar dicht zijn, desnoods maar via een alternatief plan.

3. Wat zullen volgens de Lokale Partij Middelburg de komende vier jaar de belangrijkste onderwerpen zijn in de gemeenteraad?

* De komende bezuinigingen.
* Ramsburg ontwikkelen.
* De toekomst van het (voortgezet) onderwijs.
* Van wijkaanpak naar wijkbestuur
* Leren omgaan met danwel een krimpscenario danwel een stilstands- of minder groeiscenario.
* Groeien, maar dan wel in kwaliteit!
* Goede en veilige rondweg rond Middelburg inclusief vierde kanaalkruising en transferia ten zuiden (Mortiere) en ten oosten van de stad, en binnenstad autoluw.
* Functies binnenstad meer en beter beschermen

4. Hoe vindt de Lokale Partij Middelburg dat de gemeenteraad bij elk van deze onderwerpen zal moeten besluiten?

* Bezuinigingen 5 miljoen euro indicatief structureel ingevuld : uitstel cq afstel van grootschalige projecten (0,5 miljoen tot 1,0 miljoen), minder inhuur van externen (0,2 miljoen), verdere beperking gemeentelijke uitgaven (2,2 miljoen), beperking van de grondpositie (0,5 miljoen), afzien langzaamverkeersbrug ( 0,3 miljoen), verdergaande samenwerking Walcherse gemeentes (1,0 miljoen), diversen ( 0,3 miljoen); bezuinigingen zo weinig mogelijk afwentelen op burgers (verhoging van gemeentelijke belastingen en heffingen met inflatiepercentage).

* Ramsburg moet ontwikkeld worden . Dat kost ca 17 miljoen euro. We zullen inventief moeten zijn en dat geld moeten vinden, hoe dan ook. Maar een consortium binnenhalen die dat voor ons regelt is voor ons onbespreekbaar. Zie Mortiere.

* Het voortgezet onderwijs wordt onbetaalbaar door minder leerlingen: hier zal moeten worden ingezet op schaalvergroting op Walchers niveau.

* Van wijkaanpak naar wijkbestuur: je ontkomt er niet aan meer zeggenschap te geven aan de wijken (inclusief de binnenstad). Hoe dat te doen is een echte uitdaging en die gaan wij aan, onder meer door de wijken meer zeggenschap te willen geven over de besteding van beschikbare budgetten (bijvoorbeeld voor wegenonderhoud en -herstel), door de wijktafels terug te brengen naar vier bijeenkomsten per jaar, door het instellen van een fonds voor kwaliteitsimpuls wijken en dorpen en door meer zeggenschap voor klankbordgroepen.

* Leren omgaan met danwel een krimpscenario danwel een stilstands- of minder groeiscenario. Dat betekent dus meer 'inbreiden' en minder uitbreiden. Niet bouwen in een nationaal landschap en de grondpositie indien nodig beperken. Een nota hoogbouw maakt daar deel van uit.

* Groeien in kwaliteit: investeren, investeren en investeren en dat in kwaliteit. In de binnenstad, in de wijken, in de voorzieningen, in de brede scholen, in de sociale samenhang van de wijken en de binnenstad, in Middelburg als monumentenstad, in sport en cultuur, in behoud van volwaardige arbeid, in behoud van koopkracht voor iedereen maar zeker ook voor minima en ga zo maar door. Dat is de echte uitdaging; en dat zal moeten gebeuren met de hand op de knip want geld is er niet veel meer. Dat betekent dan ook dat, als wij moeten kiezen tussen een groot prestigeproject en de kwaliteit van de wijken, dat voor ons niet moeilijk is: wijken gaan voor.

* Goede en veilige rondweg rond Middelburg inclusief vierde kanaalkruising en transferia ten zuiden (Mortiere) en ten oosten van de stad (Ramsburg eventueel aangevuld met parkeerterrein zoals bijv. Meulenbergterrein). Sluipverkeer aldaar moet hard en effectief worden tegengegaan. De vierde kanaalkruising (ter hoogte van de Stromenwijk) zal de komende 4 jaar niet kunnen worden gerealiseerd maar moet wel op de agenda blijven. Binnenstad moet zoveel mogelijk gereserveerd worden voor bewoners van en bedrijven in de binnenstad.

* De functies van de binnenstad moeten niet verder worden uitgehold maar worden versterkt. Dat wil zeggen dat culturele, horeca- en winkelfuncties versterkt moeten worden in de binnenstad.

5. Zijn er onderwerpen die andere partijen erg belangrijk vinden en de Lokale Partij Middelburg niet? Wat is het standpunt van de Lokale Partij Middelburg over die onderwerpen?

Verschillende maar een enkel voorbeeld: coffeeshops.

Weerbaarheid van je eigen kind tegen de verlokkingen van de wereld is de beste garantie dat het in dat opzicht met je kind goed zal gaan in zijn of haar leven. Daar hebben ouders een grote verantwoordelijkheid in. Vaak lukt het ouders om samen met het kind die weerbaarheid aan het kind mee te geven. Soms lukt dat niet, wat je ook probeert: dan heb je als ouders het nakijken en dat is dan bitter en buitengewoon zorgwekkend en wij hebben daar ook geen kant en klare oplossing voor. We weten dat een kleine 3000 mensen in Middelburg ervoor gekozen hebben om zich toch met drugs in te laten. Als maatschappij moet je je dan zeker ook afvragen wat je dan nog kan doen om de risico's te verkleinen en dat moet je dan ook doen, inclusief preventie, en dat doen we ook. Dat betekent ondermeer dat we de overlast van een coffeeshop tot het uiterste dienen te beperken en dat zal ook gebeuren.
Daar mag iedereen ons volstrekt aan houden. Maar wat je er dan ook verder nog aan doet of kan doen, het is onze vaste overtuiging dat een algeheel verbod op wat dan ook gewoonweg niet werkt. Ook niet op coffeeshops. Ook niet op een coffeeshop aan de Kleverskerkseweg.
Het moge een slechte locatie lijken (en natuurlijk zijn wij altijd bereid om te praten over een andere, alternatieve locatie en/of andere oplossingen, waarom niet) maar een coffeeshop in de binnenstad of in een wijk is volgens ons een nog slechtere locatie. Dat doen we dus niet.
En alle coffeeshops in Middelburg overal (inclusief de Kleverskerkseweg) verbieden tenslotte is niet de oplossing voor het drugsprobleem.
Echt niet.
Wij zijn dus voor handhaving, in afwachting van betere regelgeving vanuit Den Haag, van het huidige gebrekkige gedoogbeleid en daar zien wij, in tegenstelling tot veel andere partijen, geen enkel probleem in.

6. Met welke partijen denkt de Lokale Partij Middelburg de komende vier jaar het beste te kunnen samenwerken, als met hen een meerderheid gevormd kan worden?

Wij zijn niet rechts en niet links maar lokaal. Ons enige belang is het belang van Middelburg en haar inwoners. De partijen die daarbij de meeste werkelijkheidszin tonen, het dichtst bij ons zo concreet mogelijke verkiezingsprogramma staan en zich het minste verliezen in antagonisterende waardeoordelen jegens andere partijen (zoals "met alle winden meewaaien", "weinig flexibel", "gijzelingsactiegericht" enzovoort) liggen dan meer voor de hand. Maar wij sluiten echt niemand uit. Het beste zou misschien zijn als de vier als grootste uit de verkiezingen komende partijen de basis vormen van een nieuwe coalitie. Maar op een of andere manier zien wij dat nog niet eentweedrie gebeuren.

Lokale Partij Middelburg