NIOD


Presentatie biografie oud-verzetsstrijder Hans Teengs Gerritsen

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en Uitgeverij Boom nodigen u van harte uit voor de presentatie van De oorlog zit me op de hielen. Hans Teengs Gerritsen (1907-1990). Hans Teengs Gerritsen werd na de oorlog bekend als boegbeeld van het Nederlandse verzet en intimus van prins Bernhard. Historicus Arno Bornebroek beschrijft in de biografie de raadselachtige en dramatische levensloop van deze ondoorgrondelijke oorlogsheld. De presentie vindt plaats op 26 februari 2010 om 15.00 uur in het NIOD aan de Herengracht in Amsterdam.

Hans Teengs Gerritsen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Hans Teengs Gerritsen (1907-1990) in de illegaliteit als spion voor de Inlichtingendienst. In 1942 werd hij door de Duitsers opgepakt en achtereenvolgens naar de concentratiekampen Natzweiler en Dachau gestuurd. Na de oorlog verwerkte hij zijn ervaringen door zich in te zetten voor de oorlogsgetroffenen. Hij stond aan de basis van de Oegstgeestse kliniek voor oorlogsslachtoffers Centrum '45. Hij kreeg grote mediabekendheid na het geruchtmakende debat over de Drie van Breda in 1972, door zijn betrokkenheid bij de jaarlijkse herdenking van de capitulatie in Wageningen en uiteraard door zijn vriendschap met prins Bernhard en zijn rol in het Lockheedschandaal. De oorlog zit me op de hielen is de biografie van een man wiens leven onlosmakelijk is verbonden met de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan.

Over de auteur: Arno Bornebroek
Arno Bornebroek promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op de biografie van minister-president Th. Heemskerk (1852-1932), Een heer in een volkspartij. Hij publiceerde eerder De illegaliteit in Twente en schreef verscheidene boeken over de christelijke vakbeweging voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Programma
15.00 uur Ontvangst met koffie en thee
15.30 uurWelkom door prof. dr. Marjan Schwegman
15.40 uurDe Natzweilers en het oorlogswelzijnsbeleid. De succesjaren van HTG? door Jolande Withuis 16.00 uurHerinneringen aan Hans Teengs Gerritsen door oud-gevangene van concentratiekamp Dachau Pim Reijntjes 16.20 uur Toespraak en overhandiging van het eerste exemplaar van het boek aan mevrouw H. Teengs Gerritsen door prof. mr. A.A.M. van Agt

Na afloop vindt er een borrel plaats.