Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Verkiezingsdebat IJsselmonde

Politiek en burger dichter bij elkaar

Kan een verkiezingsdebat leuk, spannend en onderhoudend zijn? In de deelgemeente IJsselmonde in elk geval wel. In aanloop naar de komende deelraadsverkiezingen op 3 maart 2010 organiseerde de deelgemeente IJsselmonde in samenwerking met Kieskompas gisteravond een groots opgezet verkiezingsdebat in Woonzorgcentrum Meerweide.

Voor jong en oud
Alle bewoners, jong en oud, en ondernemers in IJsselmonde waren van harte welkom. Tijdens het debat kregen zij uitgebreid de gelegenheid om zich goed te laten informeren en om in debat te gaan met de lijsttrekkers van één van de negen politieke partijen die meedoen met de deelraadsverkiezingen. En dat deden ze dan ook. Voor de lijsttrekkers was het een mooi moment om hun standpunten nogmaals toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Vier debatrondes

Het was een spannende maar vooral ook onderhoudende en levendige avond onder leiding van Andre Krouwel van Kieskompas. De vier debatrondes hadden een eigen thema: wonen en veiligheid, werk, school en economie, verkeer en vervoer, en sport, kunst en cultuur. Aan de hand van stellingen kwam het debat op gang. Bij elke stelling gingen de deelnemers op de grote gekleurde vloersticker van hun mening staan. Die mening kon zijn helemaal mee eens, mee eens, neutraal, niet mee eens of helemaal niet mee eens. Dat prikkelde tot bevlogen toelichtingen op de stellingen, maar ook tot verontwaardigde reacties en politieke confrontaties. Maar steeds weer was er die relativerende opmerking van bewoner, bestuurder of lijsttrekker die de opbouwende én gemoedelijke sfeer benadrukte. Eén van de aanwezige bewoners constateerde bovendien dat in IJsselmonde echt moeite wordt gedaan om de politiek en de burger bij elkaar te brengen. Bijvoorbeeld door dit debat. Na elk thema rapte rapduo de Klokkenluiders van Rotterdam ter plekke een samenvatting van wat er gezegd was. In de pauze trad breakdanceformatie UNITED B-BOYS op met een spetterend optreden. Zo leverden jong en oud op serieuze én ludieke wijze hun bijdrage aan deze avond.