Politie Twente

Persberichten Politie Twente 26 februari 2010

Alcoholcontroles 'Teenage Party'

Rijssen

Woensdagavond 24 februari heeft Politie Twente tussen 19.00 en 23.30 uur extra controles uitgevoerd in Rijssen. Op deze avond vond een zogenaamde 'Teenage Party' plaats in een horecagelegenheid aan de Morsweg in Rijssen. Op dit feest, dat in vakanties wordt gehouden voor tieners van 12 - 15 jaar, wordt geen alcohol geschonken. Omdat in het verleden is gebleken dat jeugd op het feest komt die zich van tevoren heeft ingedronken, voerde de politie extra controles uit voor en tijdens het feest.

Bij een supermarkt aan De Giezen in Rijssen zagen controlerende agenten omstreeks 19.00 uur drie jongens, 16, 15 en 14 jaar oud en alle drie uit Almelo, met een krat bier lopen. Op een parkeerplaats werd door twee van de jongens bier gedronken. Deze twee jongens zijn aangemeld bij Alcohalt (zie onderstaande informatie).

Omstreeks 19.30 uur kreeg de politie een melding binnen van een verkeersregelaar die had gezien dat een groep jeugd aan het drinken was aan de Galvanistraat. Ter plaatse gekomen bleek inderdaad dat de groep jongeren een aantal flessen alcoholische drank bij zich had. Ook deze jongeren, twee meiden en een jongen van 14 en twee jongens van 15 uit Deventer en een jongen van 16 jaar uit Wilp, zijn aangemeld bij Alcohalt.

Alcohalt
Alcohalt is een leerstraf voor Twentse jongeren tussen 12-18 jaar. De leerstraf wordt aangeboden aan de jongeren maar ook aan de ouders/verzorgers. Zij krijgen beiden een training aangeboden die hen bewust moet maken van de schadelijke gevolgen van alcohol. Het betreft een samenwerking van het OM, Politie Twente, Halt Twente en TACTUS Verslavingszorg. Bij signalering van jongeren die onder invloed van alcohol een delict begaan, wordt de jongere meegenomen naar het politiebureau, waar zijn of haar ouders/verzorgers de jongere kunnen komen ophalen. Daarna vindt een doorverwijzing plaats naar het OM of naar Halt Twente. Halt Twente roept de jongere en de ouders/verzorgers op voor een gesprek. Daarna vindt of een doorverwijzing plaats naar TACTUS waar de jongere en de ouders afzonderlijk van elkaar een training volgen, of er volgt een Haltafdoening.

(2010017005)