Politiebond ACP

25 februari 2010

Uit het landelijk overleg (25/02): Ondertekening `packagedeal' gaat door

De `packagedeal' wordt volgende week dinsdag 2 maart, zoals gepland, ondertekend. Daar verandert de demissionaire status van het kabinet niets aan. Dat is donderdag tijdens een extra landelijk overleg duidelijk geworden. Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin zal als werkgever van de politie en namens het kabinet zijn handtekening zetten.
De `packagedeal' wordt volgende week dinsdag 2 maart, zoals gepland, ondertekend.

De `packagedeal' wordt volgende week dinsdag 2 maart, zoals gepland, ondertekend.

De politiebonden hebben donderdag met de minister van Binnenlandse Zaken uitgebreid gesproken over de gevolgen van de val van het kabinet Balkende IV voor de `packagedeal' en de politiewet. Het voorstel voor de nieuwe politiewet ligt op dit moment bij de Raad van State. Daarna zal het door de Tweede Kamer in behandeling worden genomen. Volgens de minister is de kans groot dat het wetsvoorstel controversieel wordt verklaard. In dat geval zal behandeling van de politiewet pas na de verkiezingen voor de Tweede Kamer (op 9 juni) en de formatie van het nieuwe kabinet een vervolg krijgen.

Politiewet en `packagedeal'
De `packagedeal' bestaat uit afspraken over onderwerpen die in meer of mindere mate met elkaar samenhangen. Voorbeelden zijn afspraken over het sociaal statuut, de bezuinigingen en afspraken over het aantal FTE's binnen de politieorganisatie. In het akkoord wordt uitgegaan van wijzigingen in de politiewet. Het bedrag van EUR150 miljoen aan bezuinigingen wordt bijvoorbeeld bijeengebracht door het stroomlijnen van de organisatie. Zonder dat dit ten koste gaat van blauw op straat. De politieorganisatie werkt al toe naar een aanpassing van de politiewet. Ook vanuit de politiek is er een meerderheid voor het veranderen van de wet. Vraag is dus niet of, maar hoe en wanneer de wet wordt aangepast.

Voorwaarden vooraf
Tijdens het overleg heeft de ACP wederom duidelijk gemaakt dat ACP-leden hun twijfels hebben bij bepaalde afspraken die in de `packagedeal' zijn opgenomen. De uitkomst van de ledenstemming over dit akkoord in januari werd door voorzitter Gerrit van de Kamp niet voor niets als een `negatief ja' verwoord. Daarom zal de ACP nog voor de ondertekening een preambule bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) inbrengen. Een preambule is een tekst met voorwaarden vooraf, waaronder de achterliggende tekst geldig is. Hiermee hoopt de ACP het draagvlak voor de `packagedeal' te vergroten.
---