Acties provincies en gemeenten naar 'hoofdsteden' van werkgevers

26/02/2010 16:50

ABVAKABO FNV

De actiekaravaan van gemeenten en provincies gaat volgende week de vierde week in en staat weer vol van nieuwe acties. Onder andere de 'hoofdsteden' van de gemeentelijke en provinciale werkgevers, Assen en Delft, krijgen dan bezoek van actievoerende ambtenaren.

Op het provinciehuis in Assen zetelt gedeputeerde Tanja Klip, voorzitter van de werkgeversdelegatie bij de provincies. Klip krijgt maandag 1 maart onder meer bezoek van FNV-voorzitter Agnes Jongerius die de actievoerende ambtenaren een hart onder de riem steekt en uitleg geeft over het Sociaal Akkoord. In dat akkoord maakte onder meer de FNV afspraken met werkgevers én het kabinet om Nederland door de crisis te loodsen. De belangrijkste afspraken uit dat akkoord waren: werkzekerheid en koopkrachtbehoud voor alle werkenden.

De provinciale werkgevers lappen die afspraken aan hun laars en weigeren duidelijke afspraken te maken. Maar ook de gemeentelijke werkgevers zijn niet bereid om hun ambtenaren koopkrachtbehoud te bieden. Vandaar dat ook de voorzitter van het College van Arbeidszaken (die namens de gemeenten onderhandelen), Bas Verkerk, een bezoek krijgt.

Verkerk, die ook eerste burger van Delft is, kan dinsdag 2 maart rekenen op stevige woorden van onder andere Abvakabo FNV-voorzitter Edith Snoey en landelijk cao-onderhandelaar Ruud Kuin van Abvakabo. Zij bieden Verkerk een petitie aan die ondertekend is door veel van zijn eigen medewerkers.

Naast Assen en Delft organiseren Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF volgende week onder meer acties in Rotterdam. Hier gaan verschillende afdelingen van de gemeente Rotterdam maandag 1 maart "opzoomeren", klussen in een van de wijken. In Eindhoven houden ambtenaren van de gemeente en van de veiligheidsdienst Zuid Oost Brabant 2 maart een werkonderbreking waarbij een petitie wordt aangeboden. Hier vraagt onder meer een deel van het brandweerkorps - met loeiende sirenes - aandacht voor het cao-conflict. In Leiden behandelen de medewerkers van de centrale ICT-voorziening van de gemeente die dag helemaal geen e-mails. Op 3 maart houden ambtenaren in Almere, tijdens de belangrijke gemeenteraadsverkiezingen, een werkonderbreking.

Verder worden acties gehouden in Bergen op Zoom, Purmerend, Skarsterlan (Joure), Breda, Elburg, Epe, Arnhem, Leidschendam-Voorburg, Apeldoorn, Provinciehuis Zuid-Holland, Provinciehuis Gelderland en door de medewerkers van DCMR Schiedam. De werkgevers van de waterschappen kunnen bovendien de borst nat maken. Vandaag verliep het ultimatum voor de waterschappen zonder reactie van de werkgevers. Ook hier komen dus binnenkort acties.

Voor meer informatie of een overzicht: www.caolagereoverheden.nl








ABVAKABO FNV