FNV


26-2-2010

Zelf kiezen voor beleggingsprofiel pensioenfonds

Deelnemers van pensioenfondsen moeten misschien zelf kunnen kiezen voor een bepaald rendements- en risicoprofiel. Die suggestie deed FNV-voorzitter Agnes Jongerius vanmiddag in een toespraak op een symposium van het APG, het vroegere ABP. Bonden en werkgevers zullen samen moeten werken aan een goed, stabiel en generatiebestendig pensioen. "We moeten en kunnen niet wachten op een nieuw kabinet."

De val van het kabinet biedt nieuwe kansen, nu de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar op losse schroeven staat. Jongerius hield opnieuw een pleidooi voor het plan van de drie vakcentrales voor een flexibele AOW tussen 65 en 70 jaar. Toekomstbestendig, zodat het wegsmelten van de bruto-AOW wordt gestopt door de AOW te koppelen aan de verdiende lonen.

Blokkade weg Maar ook voor het zelf opgebouwde aanvullend pensioen (de zogeheten tweede peiler, naast de AOW) onstaan nu nieuwe kansen. De werkgevers en het kabinet waren gemakshalve al uitgegaan van een nieuwe pensioenleeftijd van 67 jaar. "De inperking via het verhogen van de pensioenrichtleeftijd naar 67 jaar zou een ernstige blokkade hebben betekend voor de pensioenonderhandelingen tussen sociale partners over juist de periode 2010/2020", zei Jongerius.

Defensievere beleggingsmix Ze riep de werkgevers op samen te zoeken naar methoden om het pensioen op peil te houden. Door een stijging van de levensverwachting en het achterblijven van de AOW lopen de kosten op. De vergrijzing dwingt tot een defensievere beleggingsmix - met een negatieve invloed op het beleggingsrendement.

AOW op peil houden Bij veel pensioenfondsen is sprake van stijgende pensioenkosten. "Maar te gemakkelijk wordt de rekening volledig bij de deelnemers gelegd. Een deel van de problemen worden veroorzaakt door de geleidelijke uitholling of het smelten van de AOW. De overheid zou meer verantwoordelijkheid moeten willen aanvaarden voor het stabiliseren van het 2e pijlerpensioen. Dat kan door de AOW-uitkering op peil te houden. Maar ook door (meer) mogelijkheden te bieden om te kunnen beleggen in inflatie-gerelateerde staatsobligaties."

Flexibele pensioenleeftijd "Hoe dan ook kom je in het aanvullend pensioen uit op een flexibele pensioenleeftijd die in de komende 20 tot 30 jaren voor steeds meer deelnemers zal opschuiven in de richting van stoppen tussen 65 en 70 jaar. Die keuze voor pensioen zal worden gemaakt op individuele afwegingen."

Ook zzp'ers Het pensioensysteem moet generatiebestendig zijn. "Lusten en lasten moeten rechtvaardig over alle generaties worden gespreid. We zullen er in de komende jaren zorg voor moeten dragen dat ook zzp'ers toekomen aan een goede pensioenopbouw. We moeten hen de keuze bieden om deel te nemen aan de regelingen in de sector waarin zij actief zijn."