NOC*NSF


Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie

Vancouver, 26 februari 2010

100ste Olympische Gouden medaille voor Nederland

Vandaag, 26 februari 2010 is door Nicolien Sauerbreij de 100ste gouden medaille voor Nederland gehaald. Dit is een fantastische prestatie van al die sporters die vanaf 1920 in Antwerpen tot nu aan toe een gouden medaille hebben gewonnen. Het is bovendien de eerste Nederlandse gouden medaille op de Olympische Winterspelen die niet op schaatsen is gehaald.

Het eerste goud is in Antwerpen (1920) behaald door Johan Robert Carp, Bernard Carp en Petrus Adrianus Wernink bij het zeilen in de 6,5-meterklasse.
Erica Terpstra: "Fantastisch, 100 keer goud en dus 100 keer het Wilhelmus. Dat is in de eerste plaats een prestatie van al die sporters, hun begeleiders en de betrokken sportbonden. We zijn blij dat we als NOC*NSF ook ons steentje hebben bijgedragen. Dat blijven we ook in de toekomst doen. Door de topsport te stimuleren en door een sterk topsportklimaat te creëren. Op naar de 200!"
De lijst van 100 gouden medailles bevat talloze overwinningen die bij velen goede herinneringen naar boven halen. Anton in Tokyo, de 800 meter van Ellen, de kuren van Anky, de drieklapper van Yvonne, het goud van Ard en Keessie, en dat is nog maar een kleine greep uit de lijst die in zijn geheel te zien is op www.nocnsf.nl/honderdkeergoud.

Opvallend is dat het merendeel van de medailles in het laatste deel van de afgelopen 90 jaar is gewonnen. We moesten 64 jaar wachten tot we in 1984 de eerste 50 gouden medailles hadden bereikt. Over de tweede 50 is maar 26 jaar gedaan. En daarvan komen er 33 uit de periode vanaf 2000.
Maurits Hendriks: "Uit de verdeling van deze 100 gouden medailles over de afgelopen 90 jaar kan je opmaken dat we het steeds beter zijn gaan doen. Om die opgaande lijn door te zetten, en dat is absolute noodzaak om bij de Top 10 te komen, zullen we alles op alles moeten zetten. Ik kom daarom binnenkort met de 'Studie Top 10' waarin aangegeven zal worden op welke wijze wij deze opgaande lijn verder door zullen trekken."

Op deze Olympische Winterspelen zijn veel sporters met een Olympische gouden medaille aanwezig. Anton Geesink, Ard Schenk, Yvonne van Gennip, Bart Veldkamp, Jochem Uytdehaage, Gerard van de Velde, Gianni Romme, Irene Wüst, Bob de Jong, Mark Tuitert en Sven Kramer, allen in Vancouver, zijn samen verantwoordelijk voor 18 van de 100 door Nederland gewonnen gouden plakken.
Maurits Hendriks daarover: "De aanwezigheid van zoveel Nederlands 'goud' bij deze Olympische Spelen is niet alleen een geweldige ondersteuning voor de hier aanwezige topsporters, maar is ook voor mij een geweldige inspiratiebron om met heel Nederland door te gaan op de weg naar de Top 10."

Overige gegevens: Op de lijst staan 29 gouden medailles die op de Winterspelen zijn behaald en 71 op de Zomerspelen. Schaatsen is de nummer 1 sport met 28 medailles, terwijl de meest succesvolle Olympische Spelen tot nu toe die van Sydney 2000 zijn met 12 stuks. Er staan 77 medailles op de lijst die met een individuele prestatie zijn behaald en er zijn 23 teammedailles. In het totaal is 236 keer bij een Nederlandse sporter een gouden Olympische medaille omgehangen. Het gaat bij deze 100 gouden medailles om 52 medailles gewonnen door mannen en 48 gewonnen door vrouwen. Van de vanaf het jaar 2000 behaalde 33 gouden medailles komen er 20 voor rekening van de vrouwen.

Noot voor de redactie: