Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 11 februari 2010

Bijna heel Nederland bedekt met fietsknooppunten
Overzicht op de Fiets en Wandelbeurs

Veel professionals uit de wereld van het Nederlandse toerisme stonden er aanvankelijk sceptisch tegenover, maar inmiddels zijn de fietsknooppunten niet meer weg te denken voor het toenemende aantal fietsrecreanten in Nederland. Als in mei de nationale fietsmaand begint, is bijna heel Nederland bedekt met fietsknooppunten.

In de provincie Drenthe is men druk in de weer met het plaatsen van de bordjes. Drenthe heeft lang getwijfeld, want Drenthe had al een prachtig en uitstekend bewegwijzerd fietsnet. De knooppunten kwamen echter van diverse kanten op Drenthe af en deze fietsprovincie kon niet anders dan meedoen. Dankzij de vele fietspaden wordt Drenthe meteen de provincie met het meest fijnmazige knooppuntennet van Nederland.

Friese Waddeneilanden te klein
Ook Zuid-Holland is dit voorjaar bijna geheel beknooppunt. In Groningen is het knooppuntennetwerk in voorbereiding. De Friese Waddeneiland zijn te klein voor fietsknooppunten. De enige gele vlekken op de kaart zijn nu nog Oostelijk- en Zuidelijk-Flevoland: met uitzondering van de gemeente Almere.

Gouden combinatie op maat
Groot voordeel van de knooppunten is de uniforme bewegwijzering en de samenhang met de Langeafstandsfietsroutes(LF-routes). Een gouden combinatie op maat: de LF-routes voor lange gestrekte fietstochten en de knooppunten voor rondjes. Overstappen gaat vrij simpel.

Fietscafés, kinderfietsroutes, fietsen en varen.
De knooppunten lenen zich ook om voorzieningen voor fietsers aan te koppelen, zoals de Brabantse fietscafés, de Zeeuwse kinderfietsroutes en de combinaties van fietsen en varen met toeristische veerdiensten tussen de voormalige Zeeuwse eilanden.

15 jaar knooppunten
De knooppunten zijn de Nederlandse grens overgekomen vanuit Belgisch-Limburg. Het is precies 15 jaar geleden dat in het Regionaal Landschap Kempen en Maasland de eerste knooppuntenbordjes werden geplaatst. Het idee is afkomstig van voormalig mijnbouw ingenieur Hugo Bollen. Het systeem van knooppunten werd immers gebruikt in de kolenmijnen van Belgisch Limburg. Ook bij onze zuiderburen hebben knooppunten zich als een olievlek verspreid: over alle Vlaamse provincies en de Oostkantons.

Grote overzichtskaart
Op het Benelux-paviljoen van de Fiets en Wandelbeurs komt een grote overzichtskaart met de knooppunten en de LF-routes in Nederland, waarop de ontwikkelingen in de laatste drie jaar duidelijk zichtbaar zijn. Rond de kaart staat een scala aan provinciale toeristische diensten en regionale VVV's met alle informatie over hun knooppunten en mogelijkheden voor leuke routes over de knooppunten. Op de Fiets en Wandelbeurs staat ook de Fietsvakantiewinkel met alle knooppuntenkaarten op voorraad. Het Benelux-paviljoen is dit jaar extra groot. Hier treft de beursbezoeker behalve de VVV's een ruim en gevarieerd overzicht van leuke overnachtingmogelijkheden tijdens een fietstocht door Nederland: natuurkampeerterreinen, trekkershutten, boerencampings, herbergen van Stayokay, huisjes, fietshotels, trekkershutten, Nivonhuizen en overnachtingen bij fietsers thuis bij Vrienden op de fiets.

De Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 februari in de Amsterdam-RAI. De toegang is 14, - euro. In de voorverkoop via www.fietsenwandelbeurs.nl 11, - euro.

Noot voor de redactie,