Provincie Antwerpen


16 februari '10

Frappante teksten op het podium

Antwerpse bibliotheken

50 jonge schrijvers on stage!

50 jonge schrijvers beklimmen in maart het podium van vijf Antwerpse bibliotheken. Het zijn de geselecteerden van de TXT-on-stagewedstrijd Frappant TXT. Ze gooien hun zelfgeschreven teksten live voor het publiek. Acht jongeren gaan door naar de finale in bibliotheek Permeke.

Frappant TXT is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met Creatief Schrijven. "De wedstrijd zet jongeren aan het schrijven én geeft hen de kans hun tekst op een podium te presenteren." verklaart gedeputeerde Ludo Helsen. In 2008 liep de eerste editie van Frappant TXT. In de finale zaten toen o.a. Sylvie-Marie , Floris Schillebeeckx en Maarten Inghels.

Eind 2009 stuurden 96 deelnemers uit alle hoeken van de provincie Antwerpen hun teksten in. Een vierkoppige jury, bestaande uit schrijfster Ruth Lasters, zangeres Hannelore Bedert, acteur Ben Segers en uitgever Rudy Vanschoonbeek, selecteerde vijftig kandidaten uit de stapel inzendingen. Die vijftig laten in maart het beste van zichzelf zien tijdens de voorrondes. Vóór ze dat doen, krijgen ze op 27 en 28 februari een intensieve coaching 'podiumpresentatie' en 'tekstschrijven voor het podium'.

Elke woensdagavond in maart verwennen tien jongeren het publiek met hun proza, poëzie of comedy. De gastbibliotheken van Zwijndrecht, Balen, Kontich, Mechelen en Bornem zetten hun deur wagenwijd open op 3, 10, 17, 24 en 31 maart. Elke keer staat er ook een verrassende muziekact op het programma. De jury beloont telkens één kandidaat met een finaleplaats. Ze deelt ook een wildcard (mogelijke finaleplaats) uit. Van de vijf wildcards stoten na de laatste voorronde nog drie kandidaten door naar de finale. Die vindt plaats op 24 april in de bibliotheek Permeke.

Proef in maart van dit aanstormend schrijf- en verteltalent! Het beloven bijzondere avonden te worden... Voor meer info: www.frappanttxt.be

Tip voor journalisten
We bieden journalisten de mogelijkheid om een verslag te maken van de coaching op 27 en 28 februari in de KBC-toren in Antwerpen. Je hebt er ook de mogelijkheid om de geselecteerde kandidaten persoonlijk te ontmoeten en te interviewen.

Hou ook Frappant XPO in de gaten!
35 jonge beeldende kunstenaars werden door een professionele jury geselecteerd. Zij zijn volop bezig hun kunstwerken te voltooien want vanaf eind maart zullen zij tentoonstellen in vijf Antwerpse musea. Op 20 maart bijt de Sint Romboutstoren de spits af. Je kunt nu al een kijkje gaan nemen in het atelier van de kunstenaars. Voor de vernissages ontvang je later nog een uitnodiging. Voor meer info: www.frappantxpo.be


---
Frappant TXT is een initiatief van de provincie Antwerpen, in samenwerking met Creatief Schrijven. Met de steun van KBC, Knack, Antwerpen Boekenstad, Vedett en Motormusic. Villanella, NOK vzw, Met Andere Zinnen en Liefhebber supporteren.