Ingezonden persbericht


Weggeefwinkels protesteren tegen ontruiming Koppenhinkhsteeg en kraakverbod!

Zaterdag 27 februari zullen er verscheidene acties zijn bij een aantal weggeefwinkels in Nederland.

Deze solidariteits actie komt voort uit de vandaag (26 februari) ontruimde vrijplaats in de Koppenhinkhsteeg te Leiden. Hier is, onder andere, de eerste Weggeefwinkel van Nederland gevestigd.

Daarnaast wordt er geageerd tegen het nakende kraakverbod dat dinsdag opnieuw in de Eerste Kamer wordt besproken. Met dit verbod zullen vele kostbare initiatieven verloren gaan, waaronder (bijna) alle weggeefwinkels van het land.

Een weggeefwinkel is een plek waar geld niets waard is. Waar mensen spullen die ze niet meer nodig hebben kunnen afgeven, zodat mensen die ze wel kunnen gebruiken de spullen nieuwe waarde kunnen meegeven. Het is een positieve manier van protest tegen de doorgedraafde consumptie maatschappij en de almaar groeiende berg afval.

Zo zal de Weggeefwinkel in Dordrecht symbolisch zijn deuren sluiten uit solidariteit met de ontruiming van de eerste Weggeefwinkel van Nederland te Leiden.
In Amsterdam Oost zal de winkel wel zijn deuren openen, maar zal iedereen eerst een solidariteitsboodschap moeten achterlaten voor de mensen in Leiden. Ook in Den Bosch, Haarlem en Leiden zullen solidariteits acties zijn.

Ondanks de ontruiming van de Koppenhinksteeg zullen er nog steeds weggeefwinkels zijn, ook in Leiden. Net zoals kraken gewoon door zal gaan. Puur omdat het nodig is; omdat er ondoordacht en a-sociaal met (woon)ruimte omgegaan wordt en omdat er mensen onder het minimum leven.

Zolang overheden en ambtenaren kiezen voor het kapitaal en grote projectontwikkelaars in plaats van voor de gewone man, zullen initiatieven als weggeefwinkels en volkskeukens nodig zijn.

Kraken Gaat Door!

===