Ingezonden persbericht


's Lands grootste meezingfestijn weer voor alle leeftijden

Mega Piraten Festijn
terug naar Neer

NEER - Het TROS Mega Piratenfestijn keert op zaterdag 27 maart terug naar Neer. De eerdere edities van het feest in Neer waren grote successen. De feesten waren weken van tevoren uitverkocht. Artiesten en publiek hadden de tijd van hun leven. Reden genoeg dus voor de organisatie om zo snel mogelijk terug te willen. Het programma is nog niet helemaal bekend, maar van de partij zijn in elk geval: Jan Smit, Nick & Simon, Beppie Kraft, Big Bennie, Frans Duijts, Jannes, Thomas Berge, de Piratentoppers, Marianne Weber, Jan Keizer, Koos Alberts, Peter Beense, Rene Schuurmans, Corry Konings en Dennie Christian.

Het Mega Piratenfestijn is blij te kunnen melden dat de festivals dit jaar weer gewoon voor alle leeftijden zijn. Vorig jaar gold er een leeftijdsminimum van 16 jaar. Dit in verband met de regelgeving omtrent alcohol. "We hadden in de periode daarvoor meerdere boetes gekregen omdat het in de praktijk gewoon niet te voorkomen is dat jongeren onder de 16 ook alcohol krijgen", stelt organisator Eddy Mensink. "Als ze een vriend van 16 bij zich hebben en hij haalt het bier en deelt het vervolgens aan hen uit, dan ben je in overtreding. In een kleine zaal is er wellicht nog op toe te zien dat het niet gebeurt, maar in een grote tent is dat toch een ander verhaal. Maar goed, het heeft ons nooit helemaal lekker gezeten. En ook de bezoekers niet. De hele kwestie heeft het zelfs geschopt tot in het Jeugdjournaal. Het MPF was namelijk bedoeld als een feest voor het hele gezin. En daarom hebben we besloten dat kinderen dit jaar weer welkom zijn. Dat houdt wel flink wat extra controle in, maar dat is dan maar zo! Dit jaar is jong en oud gewoon weer welkom!" En Mensink heeft nog meer goed nieuws. "De kaarten houden dezelfde prijs als vorig jaar, net zoals de munten! In Nederland wordt alles duurder, maar bij ons blijft het dit jaar hetzelfde!" Het Mega Piratenfestijn zal dit jaar naar schatting zo'n veertien haltes krijgen. Enkele locaties zijn afgestoten. Dat treft met name het oosten van het land. "We waren in die regio bezig om de markt te overspoelen met Piratenfeesten", vertelt organisator Eddy Mensink. "Dat willen we voorkomen! Patat met appelmoes is hartstikke lekker, maar niet elke dag. Het grote Mega Piraten Festijn in Nieuwleusen blijft wel gewoon bestaan. We zijn nog aan het bekijken hoe we het een en het ander verder vorm gaan geven. Het kan best zijn dat we volgend jaar weer teruggaan naar enkele van de dit jaar afgestoten locaties." Wel is voor het eerst een halte in België toegevoegd aan de festivalkaravaan. Op zaterdag 25 september doet de MPF-karavaan Hoogstraten aan, een Belgische plaats, drie kilometer over de grens met Nederland. Daar zal een enigszins aangepast festivalprogramma geboden worden met ook veel aandacht voor Belgische artiesten.

Beestachtig
Het Mega Piratenfestijn is inmiddels in heel Nederland een begrip. Het MPF draagt het motto 'Het grootste meezingfeest van Nederland' met trots. De opzet van het MPF is even simpel als doeltreffend. Een groot aantal bekende artiesten treedt op en de van RTV-Oost bekende presentator Willie Oosterhuis jut het publiek op tot volledige euforie. Willie is eigenwijs en presenteert gewoon in zijn Overijsselse dialect. En iedereen verstaat hem. De sfeer spat van het podium af! Maar de grootste artiest is het publiek zelf: zingen, in de polonaise lopen, hossen of gewoon lekker met een biertje in de hand alles bekijken vanaf een plekje bij de tap, alles kan en mag. Doordat het podium in de lengte van de tent is geplaatst, kan iedereen de gebeurtenissen op het podium goed volgen. Sta je helemaal achterin? Dan heb je altijd nog de grote videoschermen. De Mega Piratenfestijnen zijn geen feesten, het zijn vieringen. Vieringen van het piratenleven; vieringen voor de liefhebbers van deze zenders en vieringen van de (doorgaans) Nederlandstalige muziek. Mensink: "Het is dan wel in een tent, maar de formule van het feest staat als een huis. Het gaat niet alleen om de grote namen. Bij elk feest proberen we ook regionaal talent een plaats te geven. Om hen de kans te bieden zich te profileren voor een enorm publiek! Een deel van onze kracht schuilt ook in het gegeven dat de feesten vaak op het platteland worden gehouden en een enorm draagvlak hebben onder de bevolking. Vaak worden ze gezien als een extra dorpsfeest! Maar ik zie het MPF steeds meer als een circus! Zonder leeuwen en tijgers, maar wel beestachtig goed!" Voor meer informatie zie www.megapiratenfestijn.nl.

VVK

Kaarten à 22,50 euro zijn verkrijgbaar bij Spar Kuijpers en Bas Keltjens (info@basbus.nl) in Neer; Sounds in Venlo; Friture De Viersprong in Kessel; Friture 't Trefpunt in Kelpen-Oler; Tankstation 't Heukske in Haelen; 't Vriespunt in Panningen; Bakkerij Loven in Roermond en Van Heijster Kantoor in Swalmen. Tevens kun je kaarten kopen op de site www.megapiratenfestijn.nl, bij alle vestigingen van Music Store in de Benelux en bij Paylogic (www.paylogic.nl, tel: 0900-72956442).