Ingezonden persbericht


Persbericht

Lesweekend Han de Wit: "Dansen met de energieën van het leven"

Op zaterdag 27 en zondag 28 februari geeft boeddhistisch leraar Han de Wit een lesweekend bij Jewel Heart in Nijmegen. Het lesonderwerp zijn de 5 Dyani Boeddha's. In het Tibetaanse boeddhisme wordt over de ontwaakte kwaliteiten van de Boeddha wel gesproken in termen van 5 fundamentele manieren van ervaren. Ze worden aangeduid met de term Dhyani-Boeddha's. Hoe deze kwaliteiten in onszelf te onderkennen en bloot te leggen, vormt het hart van onze beoefening op het pad van de Boeddha.

De lessen worden gegeven van 10.00-17.00u in het Jewel Heart centrum aan de Hatertseveldweg 284 te Nijmegen. Informatie en opgeven: www.jewelheart.nl, info@jewelheart.nl of 024-3226985.

Over Han de Wit
Han de Wit richtte in 1977 in Amsterdam het eerste Shambhalacentrum (toen: Dharmadathu) van Europa op. Hij was door meditatiemeester Chögyam Trungpa Rinpoche een jaar eerder in Amerika gemachtigd om de boeddhistische visie en meditatiebeoefening te onderrichten.

Samen met zijn vrouw Ineke werkt Han de Wit sinds die tijd onafgebroken aan de ontwikkeling van de Europese sangha. Na het overlijden van Trungpa Rinpoche in 1987, werd hij leerling van diens opvolger, Sakyong Mipham Rinpoche. Van de Sakyong ontving hij later de wijding tot 'acharya'. De term acharya (Tibetaans: lobpön) betekent leraar. Als acharya is Han de Wit gemachtigd om de 'toevluchtsgelofte' en de 'bodhisattvagelofte' af te nemen en bepaalde vajrayana-transmissies te geven. Naast het geven van dharma-onderricht in de meditatiecentra van Shambhala International is hij ook elders een veelgevraagd spreker over de boeddhadharma, haar beoefening en haar relatie tot onze westerse cultuur.

Als wetenschapper verwierf dr. Han F. de Wit internationale bekendheid met zijn onderzoek naar de psychologische inzichten, die in spirituele tradities te vinden zijn. Onderzoek dat hij rond 1980 begon aan de Vrije Universiteit te Amsterdam leidde tot een nieuwe vorm van psychologie, de contemplatieve psychologie. Zijn onderzoek bracht hem in nauw contact met de dialoog tussen westerse en niet-westerse psychologie en met de interreligieuze dialoog. Sinds vele jaren geeft dr.

De Wit in binnen- en buitenland ook over deze onderwerpen lezingen en seminars. Naast zijn publicaties op het gebied van de contemplatieve psychologie is Han de Wit auteur van o.a.: De Verborgen Bloei, De Lotus en de Roos, De Drie Juwelen en zijn meest recente boek Open Veld van de Ervaring.

Open Veld van de Ervaring

Elke tijd en elke cultuur heeft er zijn eigen namen voor: voor momenten van vervuld verlangen, van toewijding, van liefde en helderheid van geest. Kortom, momenten van levensgeluk, waarop de wereld om ons heen zich lijkt te openen. Of anders gezegd: momenten waarop wij ons volledig openen voor wat zich in het veld van onze ervaring voordoet. Hoe komt het dat we het contact met dit open veld van levensgeluk zo gemakkelijk verliezen? Door de angst dat het lijden dat we om ons heen zien ook óns zal treffen. Die angst maakt ons afwerend, we sluiten ons af. Maar als we leren met compassie op lijden te reageren, dan opent dit veld zich weer: compassie en levensgeluk staan niet los van elkaar.

In HET VERMOEDEN van de IKON zegt Dhr. Han de Wit hier het volgende over: "...Ik was onderweg van school naar huis en liep daar over een weilandje. Het was thuis niet best allemaal, mijn ouders leefden in verschrikkelijke onmin met elkaar en ik liep daar zo over dat landje bezorgd. En om de een of andere reden viel die bezorgdheid helemaal van me af. Ik liep daar in een soort, wat ik later het open veld van de ervaring ben gaan noemen. In een totale onbevangenheid en verzoend zijn met het lopen in dat veld met dat hoge gras. En ik besefte op dat moment dat het dus kennelijk ook zo kon zijn. Dat je ook op deze manier in je leven kon staan. Ik dacht dit moet ik onthouden en ik heb op een papiertje geschreven: Dit moet je onthouden Han."


---- --