Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Actieve stormdepressie in Zuid en West-Europa

Waarschuwingen voor storm en hoge golven op Meteoalarm.eu

27 februari 2010 - Delen van het zuiden en westen van Europa hebben dit weekeinde te maken met een bijzonder actieve stormdepressie. De kern van de depressie trekt zaterdag en zondag via het noorden van Portugal, het noorden van Spanje naar de Golf van Biscaje richting Noordzeegebied en Denemarken.
Op Meteoalarm.eu wordt de status van de waarschuwingen in Europa in kleur aangeven. Zie actuele kaart op www.meteoalarm.eu. Op Meteoalarm.eu wordt de status van de waarschuwingen in Europa in kleur aangeven. Zie actuele kaart op www.meteoalarm.eu. Het gaat om een snel trekkend lagedrukgebied, door Duitse meteorologen Xynthia genaamd, waarbij zich aan de zuid- en zuidwestflank een bijzonder krachtig stormveld ontwikkelt. Delen van Portugal, Spanje, Frankrijk, België en Duitsland krijgen daardoor te maken met veel regen en zeer onstuimig weer. De Franse westkust krijgt volgens Météo France te maken met een zware tot zeer zware storm, windkracht 10 tot 11 en ook in het binnenland steekt een fikse storm op. Op verschillende plaatsen kunnen windstoten optreden van 100 tot 140 km/uur. De Canarische eilanden, Madeira, Portugal en Spanje hadden zaterdag al te maken met de storm.

De luchtdruk in de kern daalt naar verwachting tot 965 hPa, een bijzonder lage waarde. Uiteindelijk trekt het lagedrukgebied opvullend via de Noordzee naar het noordoosten weg.

Ook ons land krijgt zondag en in de nacht van zondag op maandag te maken met wind, zware windstoten en tientallen millimeters regen. Zie voor de actuele stand van zaken het overzicht van alle weerwaarschuwingen van het KNMI onder Verder Lezen.

In verschillende landen in Europa zijn waarschuwingen van kracht. Op de website www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen in Europa kunt u de weersontwikkelingen op de voet volgen.

Eerste uitgave: 27-02-10