Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Zware aardbeving treft Chili
27 februari 2010 - Op zaterdag 27 februari om 03:34 lokale tijd (07:34 NL-tijd) is Chili getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter en een diepte van 35 km. De lokatie van de aardbeving wordt aangegeven met de gele ster. (Bron figuur: USGS)
De lokatie van de aardbeving wordt aangegeven met de gele ster. (Bron figuur: USGS)
De aardbeving is het gevolg van de platentektoniek langs de westkust van Zuid-Amerika. Daar botst de Nazca plaat met een snelheid van ongeveer 8 cm per jaar tegen de Zuid-Amerikaanse plaat, wat regelmatig grote aardbevingen tot gevolg heeft.

De grootste aardbeving ooit met instrumenten gemeten, in mei 1960 met een kracht van 9,5 op de schaal van Richter, vond ongeveer 230 km zuidelijker plaats dan de aardbeving van 27 februari.

Bij een zware aardbeving is als deze is de verwachting dat er een serie aan naschokken zal plaatsvinden de komende dagen en weken.

Omdat de aardbeving uit de kust onder water plaatsvond is er een tsunami opgewekt. Op verschillende plaatsen langs de Chileense kust zijn golven gemeten met een hoogte van 50 - 150 cm. Ook voor Hawaii is er een tsunami waarschuwing uitgegeven en wordt de bevolking aangeraden op hoger gelegen delen van de eilanden te verblijven.
---

Seismiciteit van 1990 tot heden in het gebied rond de aardbeving van 27 februari 2010. Deze is weergegeven met een gele ster. (Bron figuur: USGS)
Eerste uitgave: 27-02-10