Politie Gelderland-Zuid

Nationale opsporingslijst

Kom bij de politie

Samenwerking met Belgische politie werpt zijn vruchten af

Antwerpen, Nijmegen, 27-02-2010 o Vrijdagavond zijn 27 supporters van de harde kern van NEC door de Antwerpse Politie aangehouden. Zij waren uit op een confrontatie met de harde kern van GBA- Antwerpen.

Intensieve samenwerking tussen de politie van Gelderland-Zuid, andere korpsen en de Antwerpse politie heeft er toe geleid dat een confrontatie tussen de harde kern van NEC en die van GBA - Antwerpen kon worden voorkomen.

Bij de Antwerpse politie was bekend geworden dat een groep van 40 supporters van de harde kern van NEC op weg waren naar Antwerpen voor een confrontatie met de harde kern van GBA.Deze confrontatie kan in verband worden gebracht met de voetbalrellen die zich vorig jaar zomer hebben voorgedaan in Groesbeek, toen daar NEC een vriendschappelijk wedstrijd speelde tegen GBA uit Antwerpen. Daarbij raakten verschillende mensen gewond.

De Belgische politie wist 27 van de 40 supporters te traceren en aan te houden. Bij de aangehouden personen werden onder andere kettingen en metalen staven aangetroffen. Alle personen werden verhoord en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Zij werden later in de nacht weer in vrijheid gesteld.

Inmiddels heeft de politieleiding van Gelderland-Zuid al contact gehad met het bestuur van NEC over de eventueel te nemen maatregelen. Beiden keuren dit gedrag af en vinden dat deze groep niet in een stadion thuis hoort. (14)

Persbericht politie Antwerpen:

Confrontatie tussen supporterskernen GBA en NEC kon worden voorkomen dank zij snelle en concrete grensoverschrijdende communicatie

Vrijdagavond kwam, na afloop van de competitiewedstrijd GBA - Gent, bij de radiokamer van Lokale Politie Antwerpen de melding van collega's van de meldkamer in Nederland , dat een veertigtal NEC-supporters op weg was naar Antwerpen. De bedoeling van die NEC-supporters was duidelijk, ze wilden een confrontatie aangaan met de harde kern van GBA.

Aan de geplande confrontatie zit een voorgeschiedenis want afgelopen zomer 2009 was er in Nederland, in de gemeente Groesbeek (Nijmegen) naar aanleiding van een oefenwedstrijd NEC - GBA, reeds een gewelddadig treffen tussen de harde kernen van de beide clubs.

Toen gisteren, rond 22.30 uur, de melding binnenkwam dat NEC-supporters op weg waren naar Antwerpen, was de wedstrijd GBA - Gent reeds afgelopen. Het politiepersoneel dat bij de ordedienst was ingezet was op dat ogenblik nog wel aanwezig. Er werd dan ook door de leiding van de ordedienst beslist om direct en kordaat te reageren.

Een aantal wagens met daarin de NEC-supporters kon worden getraceerd in Merksem aan de Vaartkaai nadat de bestuurder de Antwerpse Ring hadden verlaten ter hoogte van het Sportpaleis.

Dat de supporters effectief niet met een vriendschappelijke missie naar Antwerpen waren gekomen bleek uit het feit dat een aantal van hen voorwerpen bij zich had die als wapen kunnen worden gebruikt (kettingen, metalen staven e.d.).

Uiteindelijk werden 27 NEC-supporters bestuurlijk aangehouden en verhoord. Lastens elk van hen zal proces-verbaal worden opgesteld o.a. voor inbreuken op de voetbalwetgeving. De bestuurlijke aanhouding werd deze morgen om 03.30 uur opgeheven waarna alle personen terug in vrijheid werden gesteld. (bron: politie Antwerpen)

Laatst gewijzigd 27-02-2010 15:00 | © Regio Gelderland-Zuid |