Ingezonden persbericht




Jonge Democraten zijn bezorgd over Cubaanse situatie

Na het overlijden van een politieke gevangene in de Cubaanse gevangenis, zijn vijf dissidenten deze week weer in hongerstaking gegaan. Twee Jonge Democraten zijn zelf afgelopen maand in het Latijns Amerikaanse land geweest en hebben de onderdrukte situatie van politieke activisten van dichtbij meegemaakt. Daarom zal de politieke jongerenorganisatie 18 maart a.s. aandacht vragen voor de Cubaanse situatie.

De vijf dissidenten proberen met hun hongerstaking de barre situatie waarin zij zich bevinden aan het licht te brengen. Hun actie toont aan dat het totalitaire regime geen millimeter toegeeft aan pogingen van de internationale gemeenschap om de mensenrechten in het land te versterken. Alle hoop dat onder Raul een nieuwe wind zou gaan waaien is slechts illusie: hij is net zo gebrand op het houden van totale controle over het eiland als zijn broer Fidel Castro.

Jonge Democraat Bart Woord is de afgelopen maand in Cuba geweest om Onafhankelijke Bibliotheken te voorzien van boeken en laptops. Deze Onafhankelijke Bibliotheken bieden ongecensureerde informatie aan de lokale bewoners. Zelf is hij tijdens zijn verblijf tweemaal opgepakt door de Cubaanse autoriteiten, doordat hij contact had met politieke activisten. Hij is onder andere op bezoek geweest bij Guillermo Farinas, een van de dissidenten die momenteel in hongerstaking is. De eerste keer dat de Jonge Democraat werd opgepakt was nadat hij een dag met mr. Farinas verschillende Onafhankelijke Bibliotheken had bezocht.

18 maart is het zeven jaar geleden dat de Zwarte Lente zich afspeelde op het totalitaire eiland. Op de Zwarte Lente dag werden 75 mensenrechten activisten in Cuba opgepakt. De Jonge Democraten - de politieke jongerenorganisatie van D66 - zullen die dag aandacht vragen voor de situatie van de dissidenten.