Ingezonden persbericht


Herman Vuijsje reikt nieuwe gids Pelgrimspad uit

Vanochtend is op de Fiets en Wandelbeurs in de RAI in Amsterdam de nieuwe gids van het Pelgrimspad deel 1 gepresenteerd. Tijdens deze perspresentatie gaf schrijver Herman Vuijsje zijn kijk op het fenomeen pelgrimeren. Daarna reikte hij het eerste exemplaar uit aan de heer Joost Bol, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Pelgrims kunnen hun hart ophalen met de nieuwe gids van het Pelgrimspad (LAW 7-1). "Een thematocht die laat zien wat ons land allemaal voor moois in huis heeft op het gebied van bedevaarten, volksdevotie, wonderen en vroomheid - zowel katholiek als protestants", aldus Herman Vuijsje. De 203 km lange route start bij het Mirakel van Mokum in Amsterdam en eindigt bij de Zoete Lieve Vrouw in 's-Hertogenbosch.

Bijzonder fenomeen
In deze vernieuwde uitgave is extra aandacht uitgegaan naar de informatie over 'pelgrimage en devotie'. Onderwerpen als 'Pelgrimeren onder protestanten' en '80 jaar geloofsstrijd' bieden de wandelaar een goed beeld van dit bijzonder fenomeen. Daarnaast zijn alle bezienswaardigheden die de wandelaar onderweg tegenkomt kernachtig beschreven. De wandelroute is op een aantal plaatsen verbeterd en maakt veelal gebruik van onverharde paden. Ook zijn alle routekaarten en foto's in de gids vernieuwd.

Uniek Hollands landschap
Cultuur en natuur gaan in het Pelgrimspad deel 1 hand in hand. De route leidt door een uniek Hollands landschap: dwars door het Groene Hart over graskaden, tiendwegen, jaagpaden en boezemkaden. Na Gorinchem voert het pad langs de slingerdijken en uiterwaarden van de Bommelerwaard naar het vestingstadje Heusden. Verder trekt de wandelkaravaan door de zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen, om via het voorname Vught de Noord-Brabantse hoofdstad te bereiken. Daar start het Pelgrimspad deel 2, dat door Brabant en Limburg naar de Belgische grens voert.

Het Pelgrimspad deel 1 is een uitgave van het Wandelplatform-LAW en is te bestellen via www.wandelnet.nl of verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel en VVV-kantoren, ISBN 90-71068-83-6, ¤ 16,90. Wie bij het plannen van een meerdaagse tocht een overnachtingsadres zoekt, vindt daarvoor een actuele lijst op de pagina van het Pelgrimspad deel 1 op www.wandelnet.nl.

De route en gids kwamen tot stand dankzij financiële bijdragen uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied en de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.


---

Noot voor redacties