Landschap Noord-Holland
Persbericht

Heiloo, 11 februari 2010

Douwe Tadema vertelt over vleermuizen en uilen
Het bezoekerscentrum Ilperveld informeert over natuur en landschap

Landschap Noord-Holland organiseert in het bezoekerscentrum Ilperveld lezingen over natuur en landschap. Op zondag 28 februari van 11.00-12.30 u. komt de bekende uilenkenner Douwe Tadema langs. Hij vertelt deze keer over vleermuizen en uilen. Omdat deze dieren vooral 's nachts actief zijn krijgen we ze niet vaak te zien. We komen ze vooral tegen als ze weer eens opduiken in spannende films.

Vleermuizen zijn vooral in de schemering actief en leven van insecten. Omdat die 's winters niet aanwezig zijn houden de dieren een winterslaap. Ze hangen dan in grotten en bij ons bijvoorbeeld in bunkers en forten. Ze kunnen tientallen jaren oud worden.
Ook uilen zijn nachtdieren. Ze hebben een bijzonder goed gehoor waarmee ze prooidieren zoals muizen in het donker goed kunnen vangen. Douwe Tadema vertelt onder meer over de steenuil, de kleinste uil die in ons land leeft. Het weet ook veel van kerkuilen. Het zijn prachtige vogels die de laatste jaren gelukkig weer in aantal toenemen.
Douwe neemt een aantal opgezette uilen mee.

U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden.
Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 7,50 per persoon (Beschermers betalen ¤ 6,50). Ter plekke aanmelden is ook mogelijk. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl.

Noot voor de redactie/