Botanische tuinen Utrecht


Jaarprogramma 2010

NB. In de loop van het jaar kunnen wijzigingen in het programma optreden, kijk dus altijd even op de site voor de laatste informatie.

Fort Hoofddijk

28 februari Opening seizoen Stinzendag

Rondleiding over de prachtige Stinzenhelling op Fort Hoofddijk om 11.00 en 14.00 uur.


1 maart - 1 december `Uit steen gehouwen'

Tentoonstelling van het werk van diverse steenhouwers met werk van Gerrit Peele. Gedurende de tentoonstelling kunt u live zien hoe een dergelijk werk tot stand komt. Gerrit Peele zal regelmatig in de tuin aan het werk zijn.

20/21 maart Kruidig groen

Een geweldig vervolg op het traditionele Zaai- en Kweekweekend met als thema Kruiden.

Tijdens dit weekend zijn er kruidenplanten te koop, kunt u deelnemen aan workshops voor het verwerken van kruiden, is er kruidenthee en kunt u zien hoe het in de kruidenhandel toegaat. Klik hier voor meer informatie.

4/5 april Professor Billenklap steekt zijn kop in het zand!

Een spannende kinderspeurtocht waarin onze wereldberoemde professor een kijkje onder de grond neemt en op zoek gaat naar waanzinnige wormen, schattige schimmels en glibberige griezels! Tijdens de paasdagen krijgt ieder kind dat de oplossing vindt, een klein kadootje. De tocht blijft de hele maand april staan en is voor kinderen van 9-12 jaar.

17/18 april Échte keien

Nationaal Rotsplantenweekend met dit jaar nadruk op de échte keien onder de rotsplanten, planten die leven in de meeste extreme omstandigheden met maar hele kleine beetjes grond. Zaterdag rotsplantenshow van 11.00-14.00 uur en de hele dag plantenverkoop. Zondag lezingen en rondleidingen (géén verkoop). Het complete zondagprogramma vindt u te zijner tijd op onze site.

(zie ook www.rotsplantenvereniging.net).

15/16 mei en 26/27 juni Blije Bijen

Alles wat u altijd al over bijen wilde weten... Deze twee weekeinden zijn imkers aanwezig om u van alles te laten zien over het houden van bijen. Zelf op de foto als imker? Dat kan!

Workshops

Deze zomer kunt u diverse workshops volgen op Fort Hoofddijk, onder andere een workshop fotografie onder leiding van Modeste Herwig, een kennismaking met Botanisch tekenen onder leiding van Dick Smit en de ins en outs van kindertuinen met Bram Wolthoorn. Meer informatie over data en kosten volgen later.

Avondopenstellingen

Drie bijzondere avondopenstellingen om extra te genieten van de tuinen. De tuin blijft open tot 21.30 uur en om 19.15 uur kunt u deelnemen aan een speciaal programma.

26 mei Literaire avondwandeling


1 juli Wandeling met de hortulanus (opgeven via botanische.tuinen@uu.nl)


2 september Nachtvlinders, met lezing en nachtvlinders vangen. Speciaal programma van 20.00-22.30 uur.


1 mei -1 december Uit betrouwbare bron!

Geen oliesjeiks maar velden vol Koolzaad... Wat zijn de mogelijkheden van biobrandstoffen en wat zijn de gevaren? En over welke planten hebben we het dan eigenlijk? We gebruiken plantenolie niet alleen als brandstof, maar ook als geurstof, spijsolie en voor geneeskrachtige doeleinden. Met het jaarthema van 2010 presenteren we u een overzicht van de betekenis van olie in planten en de mogelijkheden van plantenolie voor mensen. Met een bordenwandeling voor volwassenen, een kinderroute 'Op sjouw met de sjeik' en een uitgebreide thematentoonstelling en 30 mei de speciale themadag `In de olie'.

15 juni t/m 12 september Tropisch Vlinder Festival

Het wordt ieder jaar mooier! Dit jaar presenteren wij voor de vierde keer ons Tropisch Vlinder Festival, een feest van vliegende kleuren waar bezoekers voor terug blijven komen. Dit jaar met extra aandacht voor Australië en Nieuw-Guinea.

4 september Rotsplantenverkoopdag

De traditionele najaarsverkoopdag van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging. (http://www.rotsplantenvereniging.net)

11 september Jubileumdag Fuchsiavereniging Nederland

Verkoop van Fuchsia's, Fuchsiakeuring en -show, fototentoonstelling en rondleidingen om 12.00 en 14.00 uur.


2 oktober Verkoopdag Nederlandse Orchideeënvereniging

Met ruim 30 verkoopstands met fantastische orchideeën voor de echte liefhebbers. Verkoop van 10.00-15.00 uur. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

20 en 21 oktober Herfstknutselmiddagen

Twee middagen in de herfstvakantie waarop we aan de slag gaan met wat de natuur in de herfst op straat gooit. Placemats van herfstbladeren, bladeren van gips en herfststukjes maken. De middagen duren van 13.30
- 15.30 uur en zijn bedoeld voor kinderen van 8-12.