Botanische tuinen Utrecht


Ter gelegenheid van opening Tuinenseizoen op 28 februari:

Speciale Stinzendag op Fort Hoofddijk

Deze winter was weer eens aan de koude kant en dat is meteen te zien aan de planten: waren zij de afgelopen jaren steevast veel te vroeg, nu zijn ze op een wat normalere tijd bovengronds gekomen. Ook op de Stinzenhelling is de bloeitijd `vertraagd' ten opzichte van voorgaande jaren. Momenteel bloeien verschillende soorten sneeuwklokjes (o.a. Galanthus plicatus, G. elwesii en G. nivalis), winterakonieten en een enkele boerenkrokus. Het is een beetje afhankelijk van het weer, maar op de 28ste februari moeten al veel meer stinzenplanten het gewaagd hebben hun bloemen aan de elementen toe te vertrouwen. Een plant die zeker te zien zal zijn, is de Reuzensneeuwklok (Galanthus gigantissimus `Recyclii'). Deze 1.80 meter hoge replica was vorig jaar voor het eerst te bewonderen en belooft ook nu weer een aandachtstrekker te worden.

Rondleidingen en kinderkadootje

Hoogtepunten van de Stinzendag zijn natuurlijk de rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur, waarbij de planten van de Stinzenhelling uitgebreid aan bod komen. Verder worden verhalen van andere bijzondere voorjaarsbloeiers verteld. De kinderen worden ook niet vergeten: zij krijgen een leuke Slanke sleutelbloem (Primula elatior) mee om zelf in de tuin te zetten (zolang de voorraad strekt). Misschien het begin voor een eigen Stinzenhelling? Bij het Winkeltje is een flink sortiment stinzenplanten te koop om úw helling mee te beplanten.

Informatie
De Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen EUR 6,50 voor volwassenen, EUR 5,- voor 65+ en EUR 2,- voor houders van een U-pas. Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is entree gratis.
De Tuinen zijn bereikbaar met stadsvervoer lijn 11 en 12. Voor meer informatie kunt u de informatietelefoon van de Tuinen bellen: 030-253 5455 of de website raadplegen:
www.uu.nl/botanischetuinen.