Gemeente Roermond

Roermond herdenkt 65 jaar bevrijding

BEvrijdingsfeest op de Markt in 1945 Bevrijdingsconcert op 28 februari en ceremonies op1 maart

Met verschillende ceremonies herdenkt Roermond op 1 maart dat de stad precies 65 jaar geleden is bevrijd. Deze herdenking herinnert ook aan de bevrijding van andere huidige stadsdelen als Maasniel, Herten en Swalmen. In aanloop naar deze dag is zondag 28 februari een bevrijdingsconcert in de kathedraal.

De bevrijding van Roermond is ingeluid door de Amerikaanse militair Vincent von Hencke die op 1 maart 1945 als eerste bevrijder de Roer overstak ter hoogte van het huidige politiebureau aan de Andersonweg. De inmiddels overleden Amerikaan is in 1982 nog als eregast ontvangen in Roermond.

Programma zondag 28 februari

Het bevrijdingsconcert op zondag 28 februari in de kathedraal duurt van 16.00 uur tot circa 17.30 uur en is gratis toegankelijk. De Samenwerkende Roermondse Muziekgezelschappen en het korenpunt, het samenwerkingsverband van de Roermondse koren, leveren de muzikale bijdragen aan dit herdenkingsconcert. Ook de stadsdichter heeft zijn medewerking toegezegd. De burgemeester houdt een toespraak, en de deken en de dominee spreken een overweging uit. De presentatie is in handen van Jan Huyskens.

Tijdens dit concert is ook de presentatie van een DVD die een beeld geeft van Roermond in het laatste halfjaar van de Tweede Wereldoorlog. Deze productie is een initiatief van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) afdeling Roermond. De gemeenteraad heeft daar in november een subsidie van 3000 euro voor beschikbaar gesteld. De eerste exemplaren zullen bij deze gelegenheid worden aangeboden aan burgemeester Henk van Beers en wethouder Wim Kemp van cultuur, en aan twee jongeren van Roermond van scholengemeenschap Niekée. De DVD toont vier interviews met mensen die de oorlog en bevrijding in Roermond hebben meegemaakt. Daarnaast worden foto's en filmbeelden vertoond over het laatste half jaar van de oorlog, de evacuaties naar oa Friesland en de bevrijding. Het is een indrukwekkend document geworden dat vooral is bedoeld voor de scholen. Maar ook voor de inwoners van Roermond is het een belangwekkend historisch document.

Programma maandag 1 maart

Ter nagedachtenis van de Roermondse oorlogsslachtoffers zal het stadsbestuur op maandag 1 maart om 09.00 uur een krans leggen bij de zuil op de begraafplaats Tussen de Bergen tijdens een stille plechtigheid.
Om 14.00 uur planten schoolkinderen van groep 8 van basisschool De Steenen Brug een herdenkingsboom in de nabijheid van de brug over de Roer aan de Andersonweg.

Rond 15.45 uur is een ceremonie op de Markt met het hijsen van de vlaggen van Roermond, Nederland en Amerika. De burgemeester houdt hier een toespraak en zal een krans leggen bij de Amerikaanse vlag. De Regimentsfanfare "Garde Grenadiers en Jagers" zal de ceremonie muzikaal opluisteren door het spelen van de volksliederen. Santa Fe parkeert enkele oude legerjeeps op de Markt. De zogenaamde color guard van het Amerikaanse leger en de Bond van Wapenbroeders, afdeling Roermond geven acte de présence bij de herdenkingsceremonie waarbij iedereen van harte welkom is.

In het stadhuis is vanaf 1 maart een bescheiden tentoonstelling te zien over de bevrijding van Roermond. Deze tentoonstelling is voor iedereen vrij toegankelijk tot 31 mei.

Lees ook:

* De Maas- en Roerbode van precies 45 jaar geleden

Eerste publicatiedatum: 19-02-2010 Bijgewerkt: 19-02-2010