Vlaamse Overheid

afrittencomplex Vilvoorde-Luchthavenlaan E19: verkeershinder verwacht

Een nieuwe lus voor op- en afrittencomplex Vilvoorde-Luchthavenlaan E19: verkeershinder verwacht

Vlaamse overheid

dinsdag 23 februari 2010

Op 28 februari verandert tijdelijk de verkeerssituatie aan het op- en afrittencomplex `Vilvoorde-Luchthavenlaan' van de E19. In een eerste fase wordt de nieuwe afrit voor het verkeer vanuit Antwerpen in dienst genomen. De bestaande afrit wordt dan buiten dienst gesteld. Op 13 maart is het de beurt aan de oprit voor het verkeer in de richting van (de ring om) Brussel. Dat verkeer zal dan tot en met 22 april ook de nieuwe lus gebruiken. Die lus ligt voor het verkeer op de Luchthavenlaan (N211) dat vanuit Vilvoorde komt dan aan de andere kant van de Luchthavenlaan (de kant van de nieuwe fietsbrug). Vooral in de laatste fase van de werkzaamheden (van 13 maart tot en met 22 april) zal de gewijzigde verkeerssituatie extra hinder veroorzaken aan het op- en afrittencomplex. Met het project `de Noordelijke Ontsluiting van de Luchthaven' werkt het Agentschap Wegen en Verkeer aan de verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid ten noorden van de luchthaven. De plannen die als bijlage met dit persbericht worden verzonden, dienen ter verduidelijking.

Fase 1 (van 28 februari tot en met 12 maart): weinig hinder Vanaf 28 februari zal het verkeer vanuit Antwerpen de nieuwe afrit gebruiken. De gevolgen voor de verkeersafwikkeling zullen beperkt blijven: het kruispunt loopt wat verder uit in de richting van Melsbroek en Brucargo, maar het verkeer zal verder weinig extra hinder ondervinden bovenop de structurele hinder.

Fase 2 (van 13 maart tot en met 22 april): vertraagd verkeer aan de op- en afritten
Op 13 maart worden de huidige op- en afrit in de zuidwestelijke lus van het complex heraangelegd. Doordat het verkeer dat vanuit Vilvoorde komt en naar Brussel rijdt dan tijdelijk de Luchthavenlaan zal moeten oversteken, moeten de verkeerslichten verplaatst worden. De aangepaste regeling van de verkeerslichten en de tijdelijke, extra verkeersbeweging zal dan het verkeer op de Luchthavenlaan aanzienlijk vertragen.

Het vernieuwde op- en afrittencomplex: vlotter en veiliger verkeer Met de nieuwe lus aan het op- en afrittencomplex zal het verkeer dat van Melsbroek of Brucargo komt en de E19 in de richting van (de ring om) Brussel wil rijden, de Luchthavenlaan niet meer hoeven te kruisen. Ook de capaciteit van het complex wordt groter, wat de vlotheid van het verkeer ten goede zal komen. Ook in het noordoostelijke deel van het op- en afrittencomplex komen nieuwe opritten. De veiligheid van het fietsverkeer is aanzienlijk verbeterd met de aanleg van een nieuw fietstracé. De fietsbrug over de E19 die deel uitmaakt van dat nieuwe fietstracé, werd recent nog officieel geopend door de minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits.

De Noordelijke Ontsluiting van de Luchthaven: planning van de werkzaamheden
In juni 2010 start het Agentschap Wegen en Verkeer met de bouw van een viaduct naar Brucargo. De bouw van het viaduct, dat vanaf de bestaande brug over de E19 over de Haachtsesteenweg naar Brucargo zal leiden, zal duren tot eind 2011. Half 2010 wordt er ook gestart met de aanleg van de opritten van de E19 richting Antwerpen in de noordoostelijke lus van het op- en afrittencomplex. Die werkzaamheden zullen duren tot begin 2011. De nieuwe fietstunnel onder de Luchthavenlaan wordt in 2011 aangelegd. Tegen februari 2012 moeten de werkzaamheden dan beëindigd zijn.