NCRV

Zij gelooft in mij

Xander de Buisonjé gaat op zoek naar vrouw voor ex-gedetineerde

Zondag 28 februari

20.30 uur, Nederland 3

In het nieuwe NCRV-programma Zij gelooft in mij gaat Xander de Buisonjé voor drie mannen op zoek naar de vrouw in hun leven. De mannen hebben één ding gemeen: ze komen net uit de gevangenis. Stuk voor stuk zijn ze vastberaden om hun criminele leven achter zich te laten. Een belangrijke voorwaarde om niet terug te vallen in het oude gedrag is een goede partner die zorgt voor een stabiele thuissituatie. Xander gaat met de mannen mee op date en volgt hun stappen naar âDe Wareâ.

Zo is John (39) op zoek naar een spontane en vrolijke vrouw. Hij wil een nieuwe start maken om er nu eens echt te zijn voor zijn dochtertje van 9. Hij heeft haar beloofd dat papa nooit meer naar de gevangenis gaat. Om weer vaste grond onder zijn voeten te krijgen, wil hij dolgraag een nieuwe relatie. John is recht door zee, humoristisch, een onverbeterlijke romanticus en hij houdt van lange strandwandelingen. Hij is op zoek naar een vrouw die met hem deze wandelingen wil maken.

Steven (19) houdt van muziek maken en acteren en zoekt een vrouw met wie hij oud kan worden. Nu heeft hij helemaal niemand. Zân vader heeft hij nooit gekend en zân moeder is 9 jaar geleden overleden. Sindsdien zwerft hij van instelling naar internaat en gaat het langzamerhand van kwaad tot erger. Nu hij een gevangenisstraf van 10 maanden heeft uitgezeten is hij vastbesloten om eindelijk een rustig en stabiel leven op te bouwen. Waarin hij zèlf de regie heeft. En dat valt nog lang niet mee.

Gert (37) zit nog vast maar mag elke maand een weekend op verlof. In die paar vrije dagen probeert hij zân leven weer op de rails te krijgen. Binnenkort komt hij weer helemaal op vrije voeten en wil dan als vrachtwagenchauffeur aan de bak. En als het even kan met een vrouw die op hem wacht.

In de eerste aflevering staan de mannen op het punt om de vrouwen te ontmoeten. Er spoken veel vragen door hun hoofd. Wie zal er gereageerd hebben op hun oproep? En waarom? En wat hebben ze de vrouwen te bieden? Niets meer dan de plechtige belofte om nu eens echt iets van hun leven te gaan maken. John is net vrij en maakt een tocht door Rotterdam langs advocaten en vrienden én maakt zijn leven gereed voor een nieuwe vrouw. Gert moet nog een tijdje zitten, maar mag één keer per maand een weekend op verlof. Xander haalt hem op bij de Tilburgse gevangenis en brengt hem naar Utrecht waar zân drie dates zitten te wachten. Steven gaat naar een bioscoop in Zwolle waar hij zijn drie vrouwen denkt te ontmoeten. Maar dat blijkt net iets anders te lopenâ¦

Een kleine meerderheid (54 procent) van het aantal ex-gedetineerden dat in 2006 op vrije voeten kwam is binnen twee jaar opnieuw in de fout gegaan. Vaak is het moeilijk om een nieuw leven op te bouwen. Het vinden van woonruimte en een baan is lastig. En oude vrienden komen weer langs met oude gewoontes. En dat is juist niet de bedoeling. Want ze willen dat wereldje achter zich laten. Een vrouw als stabiele thuishaven speelt hierbij een belangrijke rol. Omdat zij in hem gelooft, blijft hij op het rechte pad.