Preventie van werkgerelateerde RSI-klachten in Europees verband

25/02/2010 11:20

RSI-vereniging

In het kader van de Internationale RSI-dag van 28 februari 2010 vindt de RSI-vereniging het op zijn plaats om de Europese richtlijn met betrekking tot preventie van werkgerelateerde RSI - die momenteel in de maak is - onder de loep te nemen.

De Europese richtlijn in wording

De concept-richtlijn geeft duidelijk aan dat RSI arbeidsgerelateerd is. Dit wordt ondersteund door alle onderzoeken die gedaan zijn in diverse Europese landen. Ca. 28% van de werknemers in heel Europa hebben deze aandoening en dit percentage groeit met de uitbreiding van Europa.

De risicofactoren voor het ontstaan van RSI, worden in de concept-richtlijn helder benoemd en preventie is een belangrijk onderdeel. Aanbevelingen die de Europese vakbond (ETUC) formuleert, zoals: "Maak een wet en geen richtlijn en maak hem sectorspecifiek", volgt de RSI-vereniging maar al te graag. Alleen als er een wet komt die sectorspecifiek is, wordt het daadwerkelijk mogelijk om naleving te controleren. Hierbij moet opgemerkt worden dat de arbeidsinspectie al wel toezicht houdt, maar lang niet altijd maatregelen treft. Daar zijn voorbeelden van te geven.

Inhoudelijke normen ontbreken

Er is op dit gebied veel goede regelgeving gemaakt, vooral in Nederlands verband, daar schort het niet aan. Er is echter een algemeen probleem met deze wetgeving en dus ook met de nieuwe richtlijn. Er ontbreken inhoudelijke normen waaraan getoetst kan worden.

De zwakte van de systematiek zit hem vooral in het ontbreken van die inhoudelijke normen in combinatie met het risico van onprofessioneel handelen van arbodiensten en van deskundigen. Tevens is er te weinig toezicht op het inhoudelijk handelen van de professionals.

Werk aan de winkel dus voor de RSI-vereniging! Op 20 maart zal de Europese richtlijn worden toegelicht in London op de RSI Conference. De RSI-vereniging zal daarbij aanwezig zijn.

De RSI-Vereniging

De RSI-vereniging is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die zich op allerlei fronten inzet voor mensen met RSI. De vereniging geeft voorlichting en informatie over RSI, brengt lotgenoten met elkaar in contact en bevordert onderzoek. Verder voert de vereniging overleg met personen en organisaties die veel met RSI te maken (kunnen) hebben, zoals werkgevers, scholen, universiteiten, onderzoekers en de overheid. Daarnaast wisselt de vereniging informatie uit met onderzoekers, artsen, ergonomen en fysiotherapeuten. De RSI-vereniging is in 1995 opgericht en heeft 1800 leden.





http://www.rsi-vereniging.nl

http://www.rsi-vereniging.nl