Gemeente Dongen

Informatie GGD over Q-koorts

Publicatiedatum: 25-2-2010

Op zondag 28 februari staat de GGD Hart voor Brabant op de TuinIdee, het grootste tuinevenement van Nederland, in de Brabanthallen in s-Hertogenbosch. Bezoekers kunnen daar in hal 2 bij de informatiestand van de GGD terecht met al hun vragen over de Q-koorts. Maar natuurlijk ook met vragen over andere gezondheidsonderwerpen en het buitenleven, zoals tekenbeten (ziekte van Lyme) en de eikenprocessierups. De GGD-medewerkers staan iedereen graag te woord!

Voorlichtingscampagne
De actie van de GGD bij TuinIdee is één van de vele acties binnen de voorlichtingscampagne over
Q-koorts om mensen te attenderen op de besmettingsrisicos van Q-koorts. Maar ook zodat ze alert zijn op eventuele klachten. Aanhoudende koorts en heftige hoofdpijn zijn de belangrijkste signalen om naar de huisarts te gaan. De voorlichtingscampagne start nu omdat in het voorjaar, als schapen en geiten geboren worden, de kans op besmetting het grootst is. De bacterie kan daarbij namelijk vrijkomen. Via de lucht kan die bacterie zich verder verspreiden.

Meerdere acties
Naast deze actie verspreidt de GGD bijvoorbeeld ook folders via huisartsen, apotheken, scholen, kinderboerderijen en ook campings. Bovendien vinden er in februari en maart in heel Brabant informatiebijeenkomsten over Q-koorts plaats. Kijk voor meer informatie op www.ggdhvb.nl.

Alert op Q-koorts
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen (zoönose). Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Dus niet altijd via direct contact met dieren. De meeste bacteriën komen in de lucht terecht tijdens de lammerperiode (februari t/m mei) van besmette melkgeiten of -schapen. Wees alert op de verschijnselen van Q-koorts. Woont u in een gebied waar Q-koorts voorkomt of bent u daar pas geweest? Ga dan tijdig naar de huisarts bij klachten zoals koorts met hoofdpijn of hoesten.

Hoe herken ik Q-koorts?
U kunt gemiddeld 2 tot 3 weken (oplopend tot 6 weken) na besmetting klachten krijgen, meestal (aanhoudende) koorts en heftige hoofdpijn. Andere klachten kunnen zijn: hoesten, spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen, nachtelijk zweten, malaise en vermoeidheid. Bij een ernstig verloop krijgen mensen een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. Sommige mensen krijgen een leverontsteking. Heeft u klachten? Ga dan naar de huisarts. De huisarts is door de GGD op de hoogte gebracht van de gebieden met besmette bedrijven in uw omgeving.

Bij wie kan Q-koorts voorkomen?
Q-koorts komt vaker voor bij mensen die roken. Q-koorts komt weinig voor bij kinderen en babys. De kans om ernstig ziek te worden na besmetting is groter voor:
zwangere vrouwen;
mensen met een hartklepafwijking;
mensen die in het verleden een hartoperatie hebben gehad; mensen met een afweerstoornis, bijvoorbeeld door kanker of medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.

Is Q-koorts te behandelen?
Als bij u Q-koorts is vastgesteld, krijgt u meestal een antibioticumkuur. U kunt nog last houden van vermoeidheid. Sommige mensen hebben er langer dan een jaar last van. De vermoeidheid is niet te behandelen, maar verdwijnt uiteindelijk wel. Dit is iets anders dan chronische Q-koorts. De zeldzame, chronische vorm van Q-koorts vergt jarenlange behandeling met antibiotica.

Kan ik veilig een kinderboerderij bezoeken?
U kunt een kinderboerderij bezoeken zonder een grote kans te lopen op besmetting met Q-koorts. Dieren op kinderboerderijen hebben zelden Q-koorts. Dankzij maatregelen zoals vaccinatie van dieren en afzondering van zwangere geiten en schapen, is de kans dat u met de Q-koortsbacterie in aanraking komt klein. Op een kinderboerderij komen ook andere ziekten voor bij dieren. Zorg bij een bezoek altijd voor goede hygiëne, zoals handen wassen na contact met dieren of het aanraken van stro of hooi. Zo verkleint u zelf de kans dat u Q-koorts of een andere ziekte oploopt.

Wat doen besmette bedrijven?
De bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld moeten zich strikt houden aan maatregelen die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hen oplegt. Meer informatie over de maatregelen kunt u vinden op www.minlnv.nl, dossier Q-koorts.

Meer informatie
Heeft u een vraag over Q-koorts? Kijk dan op de website van de GGD: www.ggdhvb.nl/q-koorts. Of neem contact op met het bureau infectieziektebestrijding van de GGD Hart voor Brabant via tel: 073 - 640 40 74.

Download hier de folder 'Zicht op Q-koorts'

Lees ook Q-koorts op www.dongen.nl