RTL Group

Waarheid Of Leugen: Joran Spreekt zondag bij RTL 5

Voor het eerst vertelt Joran van der Sloot voor de camera van RTL 5 willens en wetens het, volgens hem, ware verhaal rond de verdwijning van Natalee Holloway. In de special Joran Spreekt zondag 28 februari om 20.30 uur te zien bij RTL 5- raakt Van der Sloot door emoties overmand en verklaart hij betrokken te zijn bij de dood en verdwijning van de Amerikaanse studente. Hij vertelt gedetailleerd over de gebeurtenissen tijdens de bewuste nacht die hebben geleid tot het overlijden van Holloway. Zo wijst Van der Sloot onder meer een niet eerder genoemde vriend aan die hem zou hebben geholpen bij het verbergen van het lichaam van Natalee. Ook geeft Van der Sloot aan waar hij met zijn vriend het stoffelijk overschot zou hebben verstopt.

In de uitzending is tevens te zien hoe Van der Sloot een leugendetectortest ondergaat. Daaruit blijkt dat Van der Sloot diverse keren probeert de leugendetector te misleiden, maar daar niet in slaagt. Verder is vandaag in de media te lezen dat Van der Sloot claimt misdaadjournalist Peter R. De Vries te hebben bedrogen tijdens diens undercover-uitzending, maar daar zijn geen aanwijzingen voor en dat zit niet in de uitzending.

De verklaring van Van der Sloot levert dan ook niet alleen nieuwe informatie op maar ook de vraag of wat hij zegt ook waar kan zijn. De verifieerbare details uit de verklaring van Van der Sloot zijn de afgelopen maanden onderzocht. Zo werd de tijdlijn gereconstrueerd door voormalige rechercheurs, zijn de genoemde locaties bezocht en gefilmd en komen tal van experts en critici aan het woord die zich buigen over de belangrijkste open einden in de zaak. Ook komt de toenmalige leider van het politieonderzoek op Aruba, Gerald Dompig, uitgebreid aan het woord. Dompig stelt dat de inhoud van de verklaring om serieus onderzoek vraagt.

Want wie zijn er behalve Joran betrokken bij de dood van Natalee? Wat was de toedracht van de verdwijning? Waar is het lichaam van Natalee gebleven? Waar heeft Joran zijn schoenen gelaten? En wie zijn er op de hoogte van wat zich in de bewuste nacht heeft afgespeeld?

Remko van Westerloo, programmadirecteur van RTL 5: Het interview dat aanleiding gaf tot deze special is ons vorig jaar al aangeboden. Natuurlijk hebben wij dit verhaal met de nodige scepsis benaderd. Wij hebben dezelfde vragen die ook zullen leven bij justitie en bij de kijkers. Wij hebben besloten dit programma uit te zenden en al die vragen te stellen, zodat de kijkers zelf hun oordeel kunnen vellen over de geloofwaardigheid van deze verklaring.

Op 30 mei 2005 verdween de toen 18-jarige Natalee Holloway op Aruba. Zij werd voor het laatst gezien in het gezelschap van de toen 17-jarige Joran van der Sloot. Van der Sloot werd meerdere malen gehoord door justitie, maar zijn betrokkenheid bij de verdwijning van Holloway is nooit aangetoond. Ook is nooit duidelijk geworden wat er precies met Holloway is gebeurd in de nacht van haar verdwijning.

Uitzending RTL 5, Joran Spreekt, zondag 28 februari 20.30 uur.
---

Noot aan de redactie: fotomateriaal kunt u opvragen via fotoaanvraag@rtl.nl of tel. 035-6718923. Voor meer informatie over de uitzending kunt u contact opnemen met Jasper Teijsse, via jasper.teijsse@rtl.nl of 035-6718933.