Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Haag, december 2009

Tuin van Holland, nieuwe theatermarathon over de vaderlandse geschiedenis

Na de succesvolle theatermarathons Tantalus (2003) en Odysseus (2007) brengt Toneelgroep De Appel eind februari 2010 Tuin van Holland uit, ook geregisseerd door Aus Greidanus. Tuin van Holland is een ruim vijf uur durende belevenis waarmee De Appel de vaderlandse geschiedenis in duikt, op zoek naar de Nederlandse identiteit. Tuin van Holland gaat zondag 28 februari 2010 in première en is tot en met zaterdag 22 mei uitsluitend in het Appeltheater in Den Haag te zien.

De aanleiding
Toen de Argentijnse en toekomstige koningin van Nederland prinses Màxima, in een argeloos toespraakje in 2007, opbiechtte dat ze er als allochtoon nog niet in geslaagd was dé Nederlandse identiteit te ontdekken werd ze met veel kritiek overstelpt. Toneelgroep De Appel gaat samen met het publiek op zoek naar die Nederlandse identiteit.

Tuin van Holland is een interactieve theatermarathon waar de bezoeker ogen en oren tekort komt. In elke hoek van het Appeltheater is iets te zien. Het publiek stelt zelf haar eigen geschiedenis samen, maar alle bezoekers beginnen en eindigen met hetzelfde verhaal in de grote zaal. Daar tussen kiest het publiek over welke vaderlandse gebeurtenis ze meer wil weten en over welke niet. In de pauzes zijn er Hollandse hapjes en drankjes verkrijgbaar.

De stukken

Boven water (regie Aus Greidanus)
Iedereen start in de grote zaal, waar het publiek dwars door de eeuwen heen van het ene naar het andere verhaal meegenomen wordt.

De Gouden Eeuw (regie Aus Greidanus)
Willem van Oranje, Johan van Oldenbarnevelt en de gebroeders De Witt. Er worden drie stukken (De opstand, Barnevelt en Het rampjaar) rond deze historische figuren gespeeld, die in de Gouden Eeuw een onnatuurlijke dood stierven. Willem van Oranje werd vermoord, Van Oldenbarnevelt werd terechtgesteld na een schijnproces en de gebroeders De Witt werden door een opgejutte menigte gelyncht.

Markt (tijdens de eetpauze)
Het publiek loopt over een markt in de foyer en de grote zaal en ziet overal kleine podia waarop zich grote drama's afspelen: opstanden, rellen, moorden, liederen en getuigenissen uit een ver verleden. En er zijn typisch Nederlandse gerechten.

De dijkgraaf, de koopman en de dominee
Nederland heeft iets met water. Geen land dreef zoveel handel met zoveel verschillende overzeese culturen. De dijkgraaf, de koopman en de dominee zijn dan ook de oppergoden van het Nederlandse mythologisch universum. Drie themastukken: Water (regie David Geysen), Geld en geloof (regie Jules Terlingen) en Koloniën (regie Bob Schwarze).

Onder Water (regie Aus Greidanus)
Het publiek is weer terug in de grote zaal. Een onhistorisch toekomstperspectief van Nederland aan de hand van eeuwenoude verhalen en dingen die voorbijgaan. Als de klimaatsverandering doorgaat en de temperatuur blijft stijgen, dan gaan we met z'n allen kopje onder. Wat doen we? De Appel zoekt met een knipoog naar een hoopvolle uitweg.

Informatie op www.toneelgroepdeappel.nl

Tuin van Holland
tekst Aus Greidanus, Alain Pringels en Jules Terlingen (geïnspireerd door teksten van o.a. Ramsey Nasr, Kader Abdolah, Reggie Baay, Dick Pels en Mala Kishoendajal) regie David Geysen (Water), Aus Greidanus (Boven water, Het rampjaar, De opstand, Barnevelt en Onder water), Bob Schwarze (Onze koloniën) en Jules Terlingen (Geld en geloof) eindregie Aus Greidanus
spel Nadia Amin, Joost Bolt, Marguerite de Brauw, Isabella Chapel, Job Emens, David Geysen, Aus Greidanus, Geert de Jong, Judith Linssen, Hugo Maerten, Ellen Parren, Dagmar Slagmolen, Jules Terlingen, Bob Schwarze, Sanne Vanderbruggen en Iwan Walhain toneelbeeld Guus van Geffen kostuums Annelies de Ridder muziek Carl Beukman speelperiode do 25 februari t/m za 22 mei 2010 grote zaal Appeltheater première zondag 28 februari 2010 aanvang 17.30 uur kaarten ¤ 50,-/UITpas ¤ 46,-/Appelvrienden en ¤ 45,-/CJP+studentenkaart ¤ 40,-/Ooievaarspas ¤ 25,- /Pas as 30- ¤ 25,- try-outs ¤ 43,-/¤ 39,-/¤ 38,-/¤ ,-/¤ 30,-/¤ 21,50/¤ 21,50

Speelperiode en kaarten
Tuin van Holland speelt in het Appeltheater (Den Haag), aanvang 17.30 uur FEBRUARI
do 25 en za 27 (try-outs) en za 28 februari 2010 (première) MAART
wo 3, vr 5, za 6, wo 10, vr 12, za 13, wo 17, vr 19, za 20, wo 24, vr 26, za 27 en wo 31 maart APRIL
vr 2, za 3, zo 4, wo 7, vr 9, za 10, wo 14, vr 16, za 17, wo 21, vr 23, za 24, zo 25, wo 28 en vr 30 MEI
za 1, wo 5, vr 7, za 8, wo 12, vr 14, za 15, zo 16, wo 19, vr 21 en za 22 mei

Kaarten zijn het makkelijkst te bestellen via www.toneelgroepdeappel.nl, maar ook aan de kassa van het Appeltheater, Duinstraat 6 Den Haag, tel. 070 3502200.

Voor informatie/foto's: Toneelgroep De Appel, Eveline van Leeuwen, tel. 070 3523344/ eveline@toneelgroepdeappel.nl

Tuin van Holland - theatermarathon over de vaderlandse geschiedenis - vanaf do 25 februari 2010 Kaartverkoop en informatie www.toneelgroepdeappel.nl

Toneelgroep De Appel | Appeltheater