Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 26-01-2010

AVRO CLOSE UP: 'DE ARCHITECTUUR VAN JOHN LAUTNER - ONEINDIGE RUIMTE'

'Het doel van architectuur is om tijdloze, vrije, blije ruimtes te creëren voor alle activiteiten in het leven', zegt architect John Lautner. AVRO Close Up presenteert zaterdag 28 februari om 18.05 uur 'De architectuur van John Lautner - Oneindige ruimte'. Het is een documentaire over zijn levenslange zoektocht om een architectuur te scheppen 'die geen begin en geen einde heeft'. Het is het verhaal van een briljante geest en een complex leven - en van de meest sensuele architectuur van de eeuw.

Als jonge man brak John Lautner (1911-1994) met zijn mentor Frank Lloyd Wright en vertrok naar Californië om zijn eigen unieke stijl te ontwikkelen. Lautners leven werd gekenmerkt door vernieuwing en inspiratie, eindeloze gevechten over bouwvoorschriften, verbittering over gemiste kansen, en, uiteindelijk, een monumentaal oeuvre. Wereldberoemd is zijn Elrod House, dat figureerde als typisch 'James Bond-huis' in de film 'Diamonds are Forever' (1971). Hij werd aanbeden door jonge modernistische architecten, bekritiseerd door academici, en was uitzonderlijk geliefd bij zijn cliënten.

Regiseur Murray Grigor verkent met behulp van een ingenieuze choreografie van camerabewegingen de dramatische ruimtes die Lautner schiep. John Lautner zelf levert het scherpzinnig commentaar, afkomstig uit oude geluidsinterviews. Ook anderen komen aan het woord. Frank Gehry vertelt hoe hij, net als vele collega's, diepgaand werd beïnvloed door John Lautners werk. Oorspronkelijke cliënten en huidige eigenaren vertellen over de sterke band die ze hebben met de huizen van Lautner. Frank Escher die het beroemde Chemosphere huis van Lautner renoveerde, vertelt over zijn ervaringen, evenals Julius Shulman, een bekend fotograaf van modernistische architectuur. De documentaire toont originele tekeningen en historische foto's uit het John Lautner Archief (Getty Museum, Los Angeles) naast de spectaculaire filmbeelden van Lautners belangrijkste gebouwen en brengt zo zijn zoektocht naar een tijdloze architectuur tot leven.

Regie: Murray Grigor.
Een Googie Company Production in samenwerking met de John Lautner Foundation en het Hammer Museum (Los Angeles).

AVRO Close Up 'De architectuur van John Lautner - Oneindige ruimte': zondag 28 februari om 18.05 uur bij de AVRO op Nederland 2.