Ingezonden persbericht


China rond 1910 - Foto's van LeMunyon en Van Citters

Museum Volkenkunde, Leiden

28 februari 2010 t/m 1 mei 2011

Vanaf zondag 28 februari is in Museum Volkenkunde te Leiden een tentoonstelling te zien van foto's en filmbeelden gemaakt in China omstreeks 1910. Foto's van de fotograaf C.E. LeMunyon en de Nederlandse gezant jonkheer mr. dr. A.C. van Citters, die in die periode beiden in Peking verbleven. Naast deze unieke tijdsbeelden wordt ook een aantal korte films van de Franse filmer François August vertoond, gemaakt tussen 1902 en 1904 in Qunming, in de provincie Yunnan. Deze horen tot de eerste bewegende beelden die in China gemaakt zijn.

In 1903, drie jaar na de Chinese Boxeropstand, arriveerde de Nederlandse gezant jonkheer mr. dr. A.C. van Citters in Peking. De vijandige houding tegenover Europeanen in China was op dat moment groot. De keizerlijke dynastie was al ruim een eeuw in verval en manifesteerde zich onder andere in de verwaarlozing van eeuwenoude monumenten. Tijdens zijn gezantschap tot 1908 legde Van Citters veel van deze bouwwerken vast op groot formaat glasnegatieven.

C.E. LeMunyon verbleef in dezelfde periode als Van Citters in China. Deze fotograaf opende in 1902 een fotostudio in Hong Kong en verhuisde waarschijnlijk een jaar later naar Peking. LeMunyon keek heel anders naar China dan diplomaat Van Citters. Met passie en sympathie fotografeerde hij het dagelijkse doen en laten van de Chinezen, de dynamiek van het leven op straat en toevallige passanten. Uniek zijn de opnamen van straatventers in de hutongs, de volkswijken van Peking. Voor de Olympische Spelen van 2008 gingen deze voor een groot deel tegen de vlakte. De foto's bevinden zich nu in de collectie van Volkenkunde, evenals de unieke verzameling van 245 glasnegatieven van Van Citters, die sinds 1928 in bezit van het museum is.

De korte films van de Franse filmer François August, gemaakt tussen 1902 en 1904 in Qunming, in de provincie Yunnan, geven een ongedwongen indruk van kleine gebeurtenissen en het dagelijkse leven in deze omgeving. August stelde de grote camera op een strategische plek op en filmde zonder artistieke ambities wat er passeerde. Dat de camera zelf bepaald geen alledaags verschijnsel was, bewijzen de verbaasde blikken die de voorbijgangers in de camera werpen.

China rond 1910- Foto's van LeMunyon en Van Citters

28 februari 2010 t/m 1 mei 2011

Museum Volkenkunde

Steenstraat 1, Leiden t 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di t/m zo 10-17 u; ma, 30 apr., 3 okt. en 25 dec. gesloten.
---