Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 22 februari 2010

Groninger Forum Filmklassiekers 2010
Er zijn grote kenners van de filmgeschiedenis die beweerd hebben dat er maar drie originele filmmakers zijn geweest: Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock en Luis Buñuel. Al het andere op filmgebied zou hiervan zijn afgeleid. Zonder dit nou direct als absolute waarheid aan te willen nemen is de eerste reeks filmklassiekers toch een bevestiging van die stelling. De zwijgende film is natuurlijk gedomineerd door Chaplin, Hitchcock zit er zelf met een film in en Buñuel was één van de grote voorlopers van de hedendaagse Europese cinema evenals zijn Italiaanse antagonist Luchino Visconti. Het programmeren van filmklassiekers is niet altijd even eenvoudig en kost vaak (veel) geld. Met het oog op de aanstaande samenwerking van Groninger Forum en Images, te beginnen in het pand van de voormalige Camera-bioscoop aan het Hereplein in Groningen, is besloten de klassiekenreeks in het vervolg Groninger Forum Filmklassiekers te noemen om daarmee ook uitdrukking te geven aan de dankzij het Groninger Forum op dit gebied ruimschoots verbeterde programmeringmogelijkheden.

Benya Krik (1926) Vladimir Vilner
met live muziek van Matt Darriau en een inleiding van Sjeng Scheijen De Russisch-joodse gangsterbaas Benya Krik houdt zich al moordend staande in het criminele circuit van Odessa in de jaren '20. Als hij zich voor de Russische revolutie laat strikken en zijn bende door de partijcommissaris tot revolutionair regiment wordt benoemd -compleet met getatoeëerde rode sterren- loopt hij in de val.

Live muziek
De New Yorkse rasmuzikant Matt Darriau en zijn Paradox Trio spelen bij de zwijgende film. Opzwepende ritmes en melodieën uit de Balkan worden gecontrasteerd met de contemplatieve benadering van de New Yorkse avantgardejazz. Matt Darriau en zijn trio waren eerder te zien als begeleiders bij Eisensteins klassieker Pantserkruiser Potemkin (IFFR in Groningen 2009)

Inleiding
Sjeng Scheijen, slavist en kenner van 19e en vroeg-20e eeuwse Russische kunst. Hij was het grote artistieke brein achter het Groningse Diagilev-festival en schreef ook een biografie van Sergei Diagilev. Scheijen is een groot bewonderaar van Isaak Babel.

Eind maart en eind april zijn de volgende afleveringen van de Groninger Forum Filmklassiekers. Op 29 maart vertonen we The 39 Steps van Alfred Hitchcock en op 26 april Rocco e i suoi fratelli (Rocco en zijn broers) van Luchino Visconti.

Zondag 28 februari, 15.00 uur
Benya Krik met muziek van Matt Darriau en inleiding van Sjeng Scheijen Filmtheater Images, Poelestraat 30, Groningen
Toegangskaartjes zijn te koop aan de kassa van Images


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Groninger Forum
Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie voor iedereen. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt in Groningen is gerealiseerd (naar verwachting zal dat in 2016 zijn), worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Meer informatie over het Groninger Forum is te vinden op www.groningerforum.nl.

Vanaf september 2010 verhuist de programmering van het Groninger Forum samen met filmtheater Images naar ForumImages aan het Hereplein in Groningen.