Deelgemeente Oud-West Amsterdam


op zondag open

---

Alle winkels Oud-West mogen op zondag open

Na besluit Amsterdamse gemeenteraad:

22 februari 2010

Alle winkels in Oud-West mogen met ingang van 28 februari voortaan elke zondag open zijn. De Amsterdamse gemeenteraad heeft op 17 februari besloten dat alle Amsterdamse winkels van 06.00 uur tot 22.00 uur open kunnen zijn. De winkeliers bepalen zelf of zij van deze mogelijkheid gebruik willen maken.

Volgens de Winkeltijdenwet kunnen gemeenten maximaal twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen. Op grond van de zogenoemde toeristenbepaling kan een gemeente echter meer dan twaalf koopzondagen toestaan. De bevoegdheid tot het instellen van het toeristisch regime was tot nu toe gedelegeerd aan de stadsdeelraden. Die bevoegdheid is nu bij de centrale stad neergelegd. Deze heeft door middel van een nieuwe Winkeltijdenverordening bepaald dat de toeristenbepaling op de gehele stad van toepassing is. Alle winkeliers krijgen zo de mogelijkheid om iedere zondag, net als op alle andere dagen, tussen 06.00 - 22.00 uur geopend te zijn. Het Amsterdams college van B&W komt nog voor de zomer met voorstellen voor de mogelijkheden tot verruiming van de openingstijden voor de avondwinkels en de zondagsopenstelling van de markten.

Door dit raadsbesluit komt een einde aan de proef met de koopzondagen in Oud-West,die in juni 2009 van start is gegaan. De proef hield in dat van 1 juli 2009 tot en met 30 juni 2010, in drie straten de winkels geopend konden zijn van 12.00 tot 18.00 uur. Het gaat om de Overtoom, de Eerste Constantijn Huygensstraat en de Stadhouderskade (Oud-West deel).

---