Ingezonden persbericht


Persbericht

Kenmerk: 2010 3498
22 - februari 2010

Viering einde tien jaar renovatie
Het Vondelpark is klaar voor de toekomst

Het Vondelpark in Amsterdam is een groen monument. Een 145 jaar oud meesterwerk dat moet meegroeien met zijn tijd om zo het hoofd te bieden aan de vele miljoenen bezoekers die het jaarlijks ontvangt. Stadsdeel Oud-Zuid heeft het park de afgelopen tien jaar flink onderhanden heeft genomen zodat het goed voorbereid is op de toekomst. Op zondag 28 februari viert het stadsdeel het einde van de renovatie.

Toen het park in 1996 de status van rijksmonument kreeg, verkeerde het in zeer slechte staat: bomen vielen bij bosjes om, oevers stortten in, wandelpaden waren regelmatig onbegaanbaar en gazons waren veranderd in modderpoelen. De slechte staat van het park en het toenemende aantal bezoekers maakten een grootscheepse renovatie noodzakelijk. Een renovatie die recht moest doen aan het romantische en historische karakter van het park en tegelijkertijd duurzaamheid en behoud op lange termijn zou waarborgen.

Meer dan tien miljoen bezoekers

Het Vondelpark is het bekendste park van Nederland en staat bij toeristen in de top tien bij een bezoek aan Amsterdam. Jaarlijks ontvangt het park meer dan tien miljoen bezoekers. Negentig procent van alle Amsterdammers komen elk jaar naar het groene hart van Amsterdam. Het Vondelpark staat bekend als een gemoedelijk park dat aantrekkingskracht heeft op velen. Je vindt er wandelaars, fietsers, skaters, voetballers, joggers, muziekliefhebbers, hondenbezitters en natuurliefhebbers.

Stadsdeelwethouder Paul van Grieken: "Het Vondelpark is belangrijk voor de stad. Daarom hebben we er voor gezorgd dat het park tijdens de renovatie open bleef voor lokale, nationale en internationale bezoekers. Vandaar dat we er tien jaar over gedaan hebben. Het moet gezegd: het groene hart van Amsterdam ligt er nu weer heel mooi bij en is goed voorbereid op de toekomst."

Wat heeft deze renovatie opgeleverd?

* Vermindering van de wateroverlast door de aanleg van een betere drainage, de verbetering van de bodem en de aanleg van reliëf. De meeste plassen die vroeger na een regenbui ontstonden, zijn verdwenen.
* Ophoging van de wandelpaden. Deze hebben een sterkere toplaag en goede drainage gekregen. Ze zijn nu ook beter te gebruiken door rolstoelers.
* Fundering van nieuwe bomen en enkele oudere bomen zodat deze niet voortijdig omwaaien. Daarnaast kunnen ze ouder worden dan de nu gebruikelijk gemiddelde leeftijd van vijftig jaar.
* Herstel van zichtlijnen waardoor mooie doorkijkjes en uitzichten in het park ontstaan. Doorkijkjes en uitzichten zoals ontwerper Zocher deze in de 19e eeuw bedoeld heeft.
* Toepassing van duurzaam materiaal zoals natuursteen en een hoge kwaliteit hout. Op deze manier blijft het park langer in goede staat.
* De aanleg van poelen en reliëf op de afgesloten Koeienweide en Schapenweide om zo de natuurontwikkeling te stimuleren.
* Het aanbrengen van water- en oeverplanten langs diverse oevers. Deze leveren schuilplaatsen en kraamkamers op voor kleinere dieren. Dit vergroot de biodiversiteit in het park en verbetert de kwaliteit van het water.
* Het tegengaan van het verteren van de veenbodem. Hierdoor is het makkelijker om het park op hoogte te houden.
* Verbetering van de toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit; rolstoelers kunnen makkelijker van het park gebruik maken.
* Een opknapbeurt voor de Parkwachterswoning, de Muziektent en de horecagelegenheden het Groot Melkhuis en het Blauwe Theehuis.
* Renovatie van de belangrijkste hekken, de vijf bruggen en het standbeeld van Vondel zijn.
* Het opknappen van de vijf speeltuinen.

Subsidiegevers en sponsors

De renovatie heeft ruim 29 miljoen euro gekost, dat is 60 euro per m2. Van Grieken: "Ik ben de verschillende sponsors en subsidiegevers zeer erkentelijk. Hier wil ik de gemeente Amsterdam en het particuliere initiatief speciaal noemen. De gemeente Amsterdam heeft ruim eenderde van het bedrag gesubsidieerd. Particulieren hebben via de Junior Chamber International Amsterdam, de Stichting Reconstructie en Renovatie van Monumenten in en rondom het Vondelpark en Stichting Hart voor het Vondelpark ongeveer 600.000 euro bijgedragen."