Gemeente Franekeradeel


Voorraad strooizout weer aangevuld!

Door de aanhoudende kou was er landelijk schaarste aan strooizout ontstaan. Hierdoor was de gemeente genoodzaakt de gladheidbestrijding aan te passen.

Inmiddels heeft de gemeente Franekeradeel de zoutloods weer aangevuld met strooizout, hierdoor is het mogelijk het bestaande beleid van de gladheidbestrijding op te pakken. Hierbij worden niet alleen de belangrijkste doorgaande wegen en calamiteitenroutes gestrooid maar ook weer de normale strooiroute en fietspaden. De routes en het beleid zijn onderaan dit bericht te downloaden.

Rijkswaterstaat werkt samen met provincies en gemeenten in een nationaal zoutloket. Dit loket coördineert de vraag en het aanbod van zout in Nederland. Zo kunnen de juiste prioriteiten worden gesteld.

De weggebruiker kan nog steeds geconfronteerd worden met gladde wegen, wij raden u aan nog steeds uiterst voorzichtig te zijn in het verkeer.

De wegen worden glad, en dan?
Vanaf eind oktober tot april heeft de gemeente een programma voor de gladheidbestrijding. Als het glad is, alarmeert Omrin in combinatie met Meteo Consult, Provincie Fryslân en/of de Politie de gladheidcoördinator van de gemeente. De gladheidcoördinator bekijkt of er direct gestrooid dient te worden. Per seizoen 2009-2010 strooit de gemeente Franekeradeel net zoals alle omliggende gemeenten, RWS en de provincie Fryslân nu ook preventief. Er wordt gestrooid voordat het feitelijk begint te vriezen. Op deze manier is de gebiedsbrede aanpak van gladheidbestrijding in NW Fryslân gegarandeerd.

Wanneer strooien de ploegen?
Dit zal meestal in de avonduren plaats vinden maar wanneer het noodzakelijk is kan dit ook in de vroege ochtend uitgevoerd worden. Binnen ongeveer een uur kan de eerste strooiwagen op weg zijn. De routes staan van tevoren vast, zodat de chauffeur en bemanning meteen kunnen rijden. Ongeveer drie uur na de melding kan de route gestrooid zijn.

Tips

- Pas uw snelheid aan, aan de omstandigheden op de weg. Zo kunt u ongelukken voorkomen;
- let extra op bij kruispunten;

- let extra op bij gemeentegrenzen of op de aansluitende weg wel of niet is gestrooid;
- parkeer uw auto recht in de straat, zodat de strooiauto's er goed langs kunnen;
- neem ruim de tijd voor uw reis;

Waar strooien de ploegen?
De eerste routes die de ploegen strooien, zijn de hoofd- en ontsluitingswegen in Franeker en de dorpen, de wegen die aansluiten op de Provinciale- en Rijkswegen en een aantal fietspaden. Bij aanhoudende vorst wordt ook op de overige wegen gestrooid, dit gebeurt tijdens de normale werktijd. Afhankelijk van de situatie kan het daarom wel eens een of twee dagen duren voordat alle wegen gestrooid zijn. De bruggetjes worden handmatig met "zoet zand" gestrooid.

Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel met het Telefonisch Informatie Punt op telefoonnummer 0517- 38 03 80 of mail naar info@franekeradeel.nl