KNHS

Cornelissen wint overtuigend in Gothenburg
28 februari 2010
Adelinde Cornelissen - Parzival

GOTHENBURG (KNHS) - De laatste kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker finale, die eind maart tijdens Indoor Brabant wordt verreden, is een overtuigende zege geworden voor Adelinde Cornelissen (Beilen) met Jerich Parzival. Zij verwees de Zweed Patrik Kittel met Watermill Scandic HBC naar de tweede plaats, terwijl Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise derde werd en daarmee haar deelname aan de finale zeker stelde.

Teleurstellend was het optreden van Anky van Grunsven (Erp) met IPS Painted Black. De combinatie begon ijzersterk - op zeker het beste van allen - aan de Kür en alles leek te kloppen, maar ineens was er de miscommunicatie en die raakten Van Grunsven en IPS Paintend Black niet meer kwijt. Zo waren de overgangen naar de pirouettes verre van fraai, worstelde de amazone zich met haar paard nog wel door de changementen op de twee, maar smoorden de 'eners' in goede bedoelingen. Daarbij ging Painted Black steeds meer de hand van de amazone zoeken, wat het totaalbeeld ook nog eens nadelig beïnvloedde. De combinatie moest uiteindelijk genoegen nemen met een waardering van 77.250%, wat goed bleek voor de vierde plek en daarmee wist de Koningin van de Kür zich helaas niet te plaatsen voor de finale, waarin ze zo vaak met glans schitterende en die ze tot nu toe negen maal winnend af wist te sluiten.

Adelinde Cornelissen moest een goede Kür neerzetten en dat deed ze, alhoewel te ontspannen ook zijn nadelen heeft. Door de overmaat aan ontspannenheid ontbrak nu net even de charme en de brille die deze combinatie anders kenmerken. Natuurlijk kan men nu opmerken dat de spanning die de combinatie toonde in de Grand prix een dag eerder ook niet gewenst is, maar de juiste mix tussen spanning en ontspanning zorgt juist bij Jerich Parzival voor een extra stukje expressie. De gehele Kür werd foutloos afgelegd, maar met toch hier en daar net dat kleine minnetje, waardoor de negen niet gegeven kon worden en een acht werd.

Na de tegenvallende Grand Prix van vrijdag werd er met extra belangstelling naar Imke Schellekens-Bartels gekeken hoe zij zich onder die stress van die zou blijken te zijn. Vanaf de eerste pas was Hunter Douglas Sunrise niet kijkerig en reed Imke op safe. Ook bij deze combinatie ontbrak daardoor net even de briljantie. De schitterende compositie van Wibi Sourjadi is dit paard op het lijf geschreven, maar als dan de eenheid tussen beweging en muziek even verstoord raakt is dat ook meteen extra duidelijk. Vooral in de changementen om de pas kwam deze verstoring tussen beweging en muziek lichtelijk naar voren en dan is het ultieme beeld net niet daar.

Kijkend naar de eindstand van de West-Europese League staat Nederland er ijzersterk voor. Op de eerste vier plaatsen vier Nederlanders, van wie de vierde - Anky van Grunsven - zich niet heeft weten te plaatsen. Edward Gal (Harskamp), Adelinde Cornelissen en Imke Schellekens voeren de lijst aan, terwijl Isabell Werth oprukte naar de vijfde plek, voor Patrik Kittel. Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) eindigde op de zevende plek en is ook niet startgerechtigd. Dat zijn wel de Duitsers Matthias Alexander Rath en Carola Coppelmann. Verder is opvallend dat onder de eerste zeven paarden, Moorlands Totilas, Jerich Parzival, IPS Paintend Black Watermill Scandic HBC en Nartan, maar liefst vijf KWPN gefokt zijn en daaronder ook nog eens drie goedgekeurde dekhengsten. "Ik denk dat er sprake is van een symbiose tussen ruiters en fokkerij. De fokkers leveren steeds betere paarden en wij gaan steeds beter rijden. Dat komt omdat we elkaar telkens opnieuw de loef af willen steken. Dat kan alleen maar als je steeds beter gaat paardrijden en dat gaat gemakkelijker als je steeds betere paarden ter beschikking krijgt", vertelde Imke Schellekens, die zich met de in Hannover gefokte merrie Sunrise plaatste voor de wereldbeker finale. Voorzitter van de jury, de Duitse Katrina Wüst, ziet een andere oorzaak. "De Duitse fokkers willen graag een mooi veulen fokken en kiezen daarom voor een mooie hengst. Nederlandse fokkers gaan met hun merries naar hengsten die bewezen hebben in de sport topprestaties te hebben geleverd en kijken niet als eerste naar het mooie plaatje. Dat werpt nu zijn vruchten af. Ze hebben paarden die willen en kunnen presteren en ruiters die in staat zijn om de paarden die ze rijden top te laten presteren", aldus Wüst.

Adelinde Cornelissen vond dat haar paard Jerich Parzival van af het moment dat hij de ring binnenkwam totaal relaxed was. "Het is gek, maar toen we op vrijdagochtend in deze hal oefenden was de hal amper aangekleed. Daarom was mijn rit in de Grand Prix dan ook een soort van veredelde trainingsronde, met alle problemen van dien. Als mijn paard eenmaal alles gezien heeft is de spanning weg en kan ik er vol tegenaan gaan. In de loop der jaren heb ik voldoende ervaring opgedaan hoe ik daar mee om moet gaan. Misschien was de ontspanning nu net iets te volkomen, maar we zijn nog steeds op weg de juiste balans te vinden. Ik ben blij dat het me gelukt is om me te plaatsen voor de finale, die in eigen land wordt gehouden. Vorig jaar stak in Las Vegas een plotseling ontstane blessure van Parzival een spaak in het wiel van mijn wereldbeker finale debuut. We hebben er, misschien mede daarom, nu erg veel zin in", aldus Cornelissen.

Ook zeer opgelucht over het feit dat ze zich had weten te kwalificeren voor de finale was Imke Schellekens. "Ik ben verschrikkelijk blij, want ook voor mij is Indoor Brabant een echte thuiswedstrijd. Natuurlijk vind ik het heel jammer voor Anky, maar bij mij overheerst toch de vreugde dat ik mijzelf voor de finale heb weten te plaatsen", aldus Schellekens.

Anky van Grunsven had zich op voorhand al neergelegd bij het feit dat zij zich niet zou weten te plaatsen voor de finale. "Ik heb in de aanloop een paar keer pech gehad. In Lyon kreeg ik voor mijn zege daar geen twintig punten maar slechts dertien, vanwege het geringe deelnemersveld. Daarna werd IPS Painted Black in de aanloop naar Frankfurt ziek en de nawerking van de behandeling stond niet toe dat ik in Mechelen van start kon gaan. Jammer, maar niets aan te doen. Ik kan me nu volledig gaan concentreren op de voorbereidingen met Salinero op het WK, in september in Kentucky", vertelde Anky.

Tijdens de wereldbeker finale in 's-Hertogenbosch rijdt Imke op de vertrouwde piano klanken van Wibi Sourjadi, maar zal Cornelissen met een vernieuwde Kür komen. "We zijn druk bezig en alles ziet er heel goed uit, maar hoe en wat dat blijft een verrassing tot en met Indoor Brabant", aldus de Drentse amazone.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.goteborghorseshow.com

Uitslag FEI World Cup dressuur Kür:


1) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 84.400%

2) Patrik Kittel (Zwe) - Watermill Scandic HBC (Solos Carex x Amiral)
- 79.800%

3) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 79.750%

4) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Painted Black (Gribaldi x Ferro) - 77.250%

Eindstand FEI World Cup 2009/2010 West-Europese League:


1) Edward Gal (Harskamp) - 75

2) Adelinde Cornelissen - 72

3) Imke Schellekens-Bartels - 70

4) Anky van Grunsven - 60

5) Isabell Werth (Dui) - 54

6) Patrik Kittel - 53

7) Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) - 50

8) Matthias Alexander Rath (Dui) - 49

9) Carola Koppelmann (Dui) - 47

10) Monica Theodorescu (Dui) - 41

Foto Adelinde Cornelissen en Parzival door: www.melissen.net