Ingezonden persbericht


Portefeuille Jeugd grotendeels mislukt
'VVD geen gevoel voor problemen in de volkswijken.'

De PvdA is zeer teleurgesteld over de resultaten van de portefeuille jeugd in de afgelopen raadsperiode. De integrale aanpak van de problemen is niet van de grond gekomen volgens PvdA-raadsleden Saskia Mulder en Abderrahim Kajouane. Mulder: 'We hadden al diverse signalen dat het niet beter ging met jongeren in de kwetsbare wijken. In 2008 hebben we er zelfs expliciet aandacht voor gevraagd, maar de meest recente cijfers zijn keihard en schokkend.'

Uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut 'Kinderen in Tel, 2010' blijkt dat Den Haag met 5 wijken nog steeds voorkomt in de top 10 van meest kindonvriendelijke wijken van Nederland, en dat de situatie het afgelopen jaar verslechterd is. Het gaat hierbij niet om de inrichting van de wijk, maar om kansen voor kinderen en jongeren, om leefbaarheid, zorg en veiligheid voor de jeugd. Uit het genoemde onderzoek blijkt dat bijna 6% van de Haagse jongeren jaarlijks voor de rechter verschijnt. Wat heeft de wethouder daar aan gedaan? Bijvoorbeeld in samenwerking met de burgemeester die over veiligheid gaat. 'Wat ons betreft blijft Den Haag ook fors achter met het realiseren van brede buurtscholen. We hebben maar één brede school in het voortgezet onderwijs!", aldus Mulder.

Het ergste is dat door de portefeuillehouder niets, maar dan ook niets, is gedaan om uitzicht te bieden voor kansarme kinderen. Volgens `Kinderen in Tel` is de tweedeling arm-rijk bij Haagse kinderen het laatste jaar toegenomen. Kajouane: 'Blijkbaar heeft de VVD geen gevoel voor de problemen in die vijf wijken." De PvdA maakt zich zorgen dat er steeds meer kinderen in armoede zullen gaan leven. "Voor een volgende periode is het daarom beter de portefeuille jeugd bij een andere politieke partij onder te brengen. Wij zouden het er in ieder geval veel beter vanaf brengen', aldus Kajouane.