Politie Haaglanden

Persberichten 28 februari

Haaglanden, 28-02-2010

Getuigen mishandeling gezocht
Den Haag De politie is op zoek naar getuigen van de laffe mishandeling van een 28-jarige Hagenaar, zaterdagochtend op de Brouwersgracht. Ook zoekt de recherche de taxichauffeur die het slachtoffer naar het ziekenhuis bracht en een voorbijganger die de mishandeling heeft zien gebeuren.
Rond 4.30 uur liep het slachtoffer samen met zijn vriendin over de Brouwersgracht, toen zij ter hoogte van tramhalte werden aangesproken door twee mannen. Zij vroegen het slachtoffer en zijn vriendin om een sigaret. Het slachtoffer gaf aan met rust te willen worden gelaten, maar de mannen die samen op één fiets waren bleven echter om hem heen draaien. Ter hoogte van de brug pakte de ene man het slachtoffer beet en sloeg de ander man hem op zijn neus. Ook kreeg hij een trap in zijn rug. Pas toen er een taxi stopte, namen de mannen de benen. Ook een andere getuige zag het gebeuren en schoot het slachtoffer en zijn geschrokken vriendin te hulp. De taxichauffeur bracht het verwarde slachtoffer naar het ziekenhuis. Hij bleek een hersenschudding en een gekneusde neus te hebben. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar de behulpzame taxichauffeur en de voorbijganger. Ook andere mensen die iets hebben gezien van de mishandeling, worden verzocht contact op te nemen met de recherche van Bureau Jan-Hendrikstraat, via 0900-8844. Het gaat om twee mannen van ongeveer 26 jaar. De ene man was ongeveer 1.85 meter, donker getint, droeg een zwarte jas tot op de heup, had een capuchon op met daaronder een pet, droeg een donkere broek en was moeilijk te verstaan. De andere negroïde man was ongeveer
1.88 meter en had kort donker haar. Hij sprak met een duidelijk Haags accent. Ook hij droeg een donkere jas en een donkere broek.

Bekende inbreker aangehouden dankzij buren
Den Haag Op de Vlasakkersstraat overliep een bewoner zaterdagavond 27 februari rond 22.15 uur twee inbrekers. Toen de vrouw thuiskwam, zag zij dat het slot van haar deur was geforceerd. Ze ging haar woning binnen en zag nog net hoe de inbrekers vluchtten door de achterdeur. Ze zette het op een gillen, waarna een buurman te hulp schoot. Samen waarschuwden ze de politie. Een andere buurman had kort daarvoor een zilverkleurige auto - met drie inzittenden - met gedoofde lichten weg zien rijden en kon de politie een goede omschrijving van de auto geven. Politieagenten konden de auto daardoor kort daarna op de Retiefstraat van de weg halen. De bestuurder, 19-jarige Hagenaar werd direct aangehouden. Hij bleek een bekende veelpleger te zijn. De politie is nog op zoek naar de twee andere inzittenden van de auto. Mensen die tussen 22.00 uur en 22.30 uur rondom de Vlasakkersstraat de zilverkleurige auto, met gedoofde lichten, hebben zien rijden of anderzijds informatie hebben over de inbrekers, worden verzocht om contact op te nemen met de recherche van Bureau Zuiderpark, via 0900-8844.

Man aangehouden met mes
Den Haag - Bij de bazar op de Hoefkade liep zaterdag 27 februari volgens geschrokken omstanders een man met een mes te zwaaien. Politieagenten gingen er direct op af en troffen een man aan, die voldeed aan het door de melders opgegeven signalement. De 27-jarige Hagenaar gooide direct de schede van een mes voor de voeten van de agenten neer. Bij het fouilleren van de man vonden de agenten het mes in zijn zak. Net nadat de agenten met de Hagenaar op het politiebureau waren aangekomen, meldde zich een vrouw die in een tram nabij Hollands Spoor in haar bil gestoken was. Zij raakte gelukkig niet gewond, maar was wel erg geschrokken. Als dader beschreef zij de man die eerder bij de bazar werd aangehouden. De recherche van Bureau Hoefkade onderzoekt de zaak en is op zoek naar mensen die gelijktijdig met het slachtoffer tussen 15.10 uur en 15.30 uur - in de tram hebben gezeten. Het gaat om tram vanaf de Haagsche markt naar het Centraal Station (lijn 11 of 12). Mensen die rond die tijd in één van deze trams hebben gezeten en mogelijk getuige zijn geweest van het incident, worden verzocht om contact op te nemen met de recherche van Bureau Hoefkade, via 0900-8844.

Man aangehouden voor mishandeling
De Haag Voor de deur van een horecagelegenheid aan de Zoutmanstraat werd zaterdagochtend zonder aanleiding een man mishandeld. Rond 03.00 uur werd de man werd aangesproken door twee voor hem onbekende mannen, die hem vervolgens vanuit het niets begonnen te schoppen en slaan. Het 18-jarige slachtoffer liep hierbij letstel aan zijn gezicht op. Politieagenten gingen er direct op af en zetten de achtervolging van de verdachten in. Zij konden er één aanhouden; het gaat om een 23-jarige Hagenaar, die een bekende is van de politie. Hij staat op de zogenoemde top 500-lijst van stelselmatige daders. Politie Haaglanden heeft de aanpak van deze veelplegers tot prioriteit benoemd.

Grote hennepkwekerij ontmanteld
Den Haag In een woning op de Zilvermeeuwlaan troffen politieagenten vrijdagmiddag 26 februari ruim 7000 hennepstekken aan. Op de zolder van het pand werden nog eens 300 moederplanten gevonden. De kwekerij werd ontmanteld; de stekken, planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor de kwekerij.

Veelpleger aangehouden
Den Haag Op de Geleenstraat hielden politieagenten zaterdagmiddag 27 februari een bekende aan, op verdenking van het dealen van drugs. Op het politiebureau spuugde de 24-jarige Hagenaar tien bolletjes met drugs uit. De Hagenaar staat op de zogenoemde top 500-lijst van stelselmatige daders (veelplegers), die hoge prioriteit hebben voor Politie Haaglanden. De recherche onderzoekt de zaak.

Preventie woninginbraken
Den Haag - Ter preventie van woninginbraken hebben politieagenten zaterdag 27 februari rondom het Eendenplein flyers met preventietips uitgedeeld en met buurtbewoners gesproken. Buurtbewoners waren blij dat zij op deze wijze attent werden gemaakt op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om een inbraak te voorkomen.

Twaalf autos vernield
Voorburg Op het Via Verdi werden in de nacht van vrijdag 26 februari op 27 februari twaalf autos vernield. Van de autos werden één of meer banden lekgestoken. Op één na, achterhaalden agenten alle eigenaren van de vernielde autos. Zij deden aangifte. Een buurtbewoner heeft rond 01.00 uur een groep lallende jongeren voorbij horen komen. Mogelijk zijn zij verantwoordelijk voor de vernielingen. Mensen die de jongeren rond dat tijdstip hebben gezien of anderzijds informatie hebben over de vernielingen, worden verzocht om contact op te nemen met de recherche van Bureau Leidschendam-Voorburg via 0900-8844.

Herten op de weg
Wassenaar/Den Haag - Op de Rijsksstraatweg moesten bestuurders zaterdagmiddag 27 februari wel even goed kijken, toen er opeens een hert overstak. Agenten zetten het verkeer stil en joegen het ongeschonden dier samen met de medewerkers van de dierenambulance in de richting van het bollenveld. Een hert op het Hubertusviaduct had minder geluk; het dier werd zaterdagochtend aangereden door een automobilist. De dierenarts liet het gewonde dier inslapen.

Hennepkwekerij ontmanteld
Rijswijk Na een melding van verkeersoverlast troffen politieagenten zaterdagochtend 27 februari op de Piet Kohlerstraat een hennepkwekerij aan. De kwekerij werd ontmanteld en de bijna 500 planten, alsmede de apparatuur, werden in beslag genomen. De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor de kwekerij.

Te water
Naaldwijk - Op de Burgemeester Elsenweg raakte zaterdagmiddag 27 februari een auto te water. De bestuurder kon niet goed overweg met de automaat en verloor de macht over het stuur. De vier inzittenden konden op eigen kracht uit de auto komen en raakten niet gewond.

Veilig Stappen
Westland - In het kader van Veilig Stappen hielden agenten in de nacht van zaterdag 27 februari op zondag 28 februari toezicht op het uitgaanspubliek in het Westland. Het was een drukke nacht, waarbij enkele bekeuringen werden uitgedeeld, onder meer voor wildplassen, baldadigheid en openbaar dronkenschap.
Ook verleenden agenten daar waar nodig hulp: bij een uitgaansgelegenheid in Naaldwijk viel iemand over de balustrade. Hij werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Eveneens in Naaldwijk schoten agenten een meisje te hulp, dat dronken op straat lag. Omdat het meisje niet meer zelfstandig naar huis kon, belden de agenten haar ouders, die haar kwamen halen.
Bij een horecagelegenheid in s-Gravenzande werden drie mannen aangehouden voor mishandeling. Het drietal had om nog onduidelijke reden ruzie gekregen met andere bezoekers, waarna een vechtpartij was ontstaan. Een 20-jarige man uit s-Gravenzande raakte hierbij gewond aan zijn hand en moest naar het ziekenhuis. Een van de aangehouden verdachten een 43-jarige man uit Monster moest eveneens in het ziekenhuis behandeld worden, aan een snee in zijn hoofd. Twee andere mannen 22 jaar uit Ter Heijde en 37 jaar uit s-Gravenzande werden eveneens aangehouden. De politie onderzoekt de vechtpartij.

Grote verkeerscontrole
Delft Onder het mom van de verkeersveiligheid in Delft verdient de aandacht hield Politie Haaglanden in samenwerking met de KLPD, belastingdienst, Inspectie van Verkeer en Waterstaat, de ANWB, het UWV en de RDW vrijdag 26 februari een grote verkeerscontrole. Op het parkeerterrein aan de Alexander Fleminglaan werden automobilisten, motorrijders en bromfietsers uitgebreid gecontroleerd op het naleven van de Wegenverkeerswet en de Wet op belasting personen en motorrijtuigen. Bij de controle werd ANPR (automatische nummerplaatherkenning) ingezet.

Met behulp van de automatische nummerplaatherkenning werden enkele duizenden kentekens gecontroleerd. Dit leverde 38 goede hits op, waarvan het grootste deel direct werd doorverwezen naar de belastingdienst. De belastingdienst legde voor bijna 131.000 euro beslag en inde nog eens 10.000 euro direct. Op 7 voertuigen werd beslag gelegd; hiervan werden er drie direct afgevoerd. Ook de brom- en snorfietscontrole had resultaat: er werden diverse processen-verbaal uitgeschreven, onder meer voor rijden met een ingevorderd kenteken en technische gebreken. De hoogstgemeten constructiesnelheid was 78 km per uur. De Inspectie Verkeer & Waterstaat controleerde 8 taxis; deze waren allemaal in orde. In totaal werden 127 mensen gecontroleerd, die nog bekeuringen hadden openstaan. Één persoon moest nog 43 bekeuringen ter waarde van in totaal 5500 euro betalen.
Door politieagenten werden nog eens 50 bekeuringen geschreven voor onder meer rijden zonder rijbewijs, rijden met een ingevorderd kenteken, rijden met verlopen APK en de technische staat van het voertuig (gladde banden, losse accu, lekkende uitlaat, kapotte verlichting).

Hoge nood
Delft Politieagenten hielden vrijdag 26 februari op heterdaad een 28-jarige Delftenaar aan voor een poging tot diefstal. Een getuige meldde bij de politie dat een man over het hek van een bouwterrein aan de Vrijenbandselaan was geklommen. Toen de agenten aankwamen, was de man er inmiddels op een mountainbike vandoor gegaan. Met behulp van een goed signalement werden alle agenten in de omgeving geïnformeerd. Op de Sint Jorisweg zagen agenten kort daarna een man lopen, die aan het signalement voldeed. De Delftenaar gaf gelijk toe over het hek te zijn geklommen en had daar een bijzondere verklaring voor; hij moest naar eigen zeggen namelijk erg nodig naar het toilet. De agenten vonden zijn verhaal niet erg aannemelijk en de man werd aangehouden.

Jonge vernielers aangehouden
Pijnacker Politieagenten hielden vrijdagmiddag op de Meidoornlaan twee jonge Zoetermeerders aan voor vernieling. Aan het eind van de middag kreeg de politie de melding dat er twee personen door een leegstaand pand liepen. Na even zoeken troffen agenten troffen er de jongens aan; ze hadden zich verstopt in een kast. De jongens hadden er graffiti hadden gespoten en ruiten ingeslagen met een hockeystick. Ze moesten mee naar het bureau, waar de agenten hun ouders op de hoogte brachten. Ze moeten naar HALT.

Vier jongens aangehouden voor mishandeling
Zoetermeer - Politieagenten hielden vrijdagavond 26 februari op het Stadhuisplein vier jongens uit Zoetermeer aan, die ervan worden verdacht kort daarvoor bij station Centrum West zonder enige aanleiding een jongen en een meisje te hebben mishandeld. De slachtoffers maakten melding van de mishandeling, waarna de politie direct een onderzoek instelde. Dit resulteerde in de aanhouding van de jongeren van 17, 18, 18 en 19 jaar. De jongeren zijn mogelijk ook betrokken bij een incident twee weken geleden, waarbij medewerkers van de HTM werden bekogeld met stenen. De politie onderzoekt de zaak.

Vluchten kan niet meer
Zoetermeer Politieagenten wilden zaterdagavond 27 februari op de Zwaardslootseweg een auto controleren die met vier passagiers op de achterbank wel erg vol geladen was. Uit de controle van het kenteken bleek dat de eigenaar van de auto te boek stond als fiscaal wanbetaler. De agenten reden nog steeds achter de auto, toen de bestuurder er ineens vandoor ging. Hierbij beging hij allerlei verkeersovertredingen en negeerde hij een rood verkeerslicht. Op de Weteringdreef nam de man de verkeersdrempels zo hard dat de vonken er letterlijk vanaf vlogen. Ondanks de toeters en bellen die de agenten gebruikten, reed de bestuurder gewoon door. Op de Lijsterveld lukte het de agenten om de bestuurder langs de kant te zetten, door zijn doorgang te blokkeren. Daar kwam de spreekwoordelijke aap uit de mouw; de 30-jarige bestuurder uit Nieuwerkerk aan den IJssel bleek veel teveel gedronken te hebben. Hij blies 525 ugl. Ook had hij nog een boete openstaan. De man werd aangehouden.