Rijksvoorlichtingsdienst

Jeugd&Gezin: Rouvoet: Nieuwe gemeenteraden en colleges moeten aan de bak voor jeugd

Zondag 28 februari 2010, nummer 16

Rouvoet: Nieuwe gemeenteraden en colleges moeten aan de bak voor jeugd

Het gaat goed met onze kinderen maar er is ook nog veel te doen, stelt minister André Rouvoet in reactie op het Kinderen in Tel Databoek 2010 dat hij maandag in ontvangst zal nemen. Gemeenten hebben daarbij een cruciale rol.

Vijf jaar Kinderen in Tel laat zien dat het beter gaat met kinderen in Nederland. Bijna alle onderzochte terreinen laten een daling zien: minder kindersterfte, minder jeugdcriminaliteit, minder achterstandleerlingen, minder tienermoeders, minder kinderen in armoede. Er zijn ook zorgelijke ontwikkelingen. Zo krijgen steeds meer kinderen een indicatie voor jeugdzorg en blijven de leefomstandigheden in grote steden en bepaalde regionale gebieden achter. De tweedeling tussen kinderen die in goede en slechte omstandigheden opgroeien, neemt toe aldus Kinderen in Tel.

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) concludeert dat het goed gaat met onze kinderen en jongeren en dat is mede te danken aan de inzet van gemeenten. "Maar er is ook nog veel te doen, zoals het verder aanpakken van de zorgelijke tweedeling. De nieuwe gemeenteraden en colleges moeten aan de bak om de zorg voor jeugd hoog op de agenda te houden en successen te boeken. Als geen ander zijn gemeenten in staat om heel gericht hulp en zorg op buurtniveau op maat te combineren met bijvoorbeeld hulp op school, begeleiding naar werk en schuldhulpverlening. Allemaal op basis van één gezin, één plan. Gemeenten kunnen zo bijdragen aan de versterking van de eigen kracht van gezinnen zodat zij zichzelf en elkaar beter kunnen helpen. In Den Haag moeten wij er voor zorgen dat gemeenten in een positie zijn om hun verantwoordelijkheden optimaal te kunnen uitvoeren."

Minister voor Jeugd en Gezin

Rouvoet is ingenomen met het feit dat Kinderen in Tel stelt dat het ministerschap voor Jeugd en Gezin verschil heeft gemaakt. "Dit is de vierde keer in korte tijd dat onderzoekers de toegevoegde waarde van het programmaministerie onderstrepen. Een volgend kabinet, van welke samenstelling dan ook, kan daar niet omheen."

Centrum voor Jeugd en Gezin in 140 gemeenten

Kinderen in Tel hecht veel waarde aan de preventie van problemen middels het Centrum voor Jeugd en Gezin om de groeiende vraag naar jeugdzorg tegen te gaan. Rouvoet: "Er is de laatste jaren ontzettend hard gewerkt in gemeenten om de Centra voor Jeugd en Gezin te realiseren. Nu hebben 140 gemeenten een CJG. In 2011 zal er in elke gemeente een zijn. Maar een CJG is niet het eindresultaat. Het is het startpunt. Gemeenten moeten zichzelf echt beschouwen als de eerste lijn voor jongeren en ouders met vragen, problemen en zorgen."