Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Storm treft zuiden en westen Europa

Zeer zware windstoten in zuidoost Nederland

28 februari 2010 - Het zuiden en westen van Europa hebben dit weekeinde te maken met een bijzonder actieve stormdepressie. Ook ons land heeft er zondag een staartje van meegekregen met vooral in het zuiden zware tot lokaal zeer zware windstoten (zie Verder Lezen- actuele overzicht van alle KNMI waarschuwingen). KNMI neerslagradar van zondagmiddag 28 februari 2010. De depressiekern trok dwars over het land (Bron: KNMI)
KNMI neerslagradar van zondagmiddag 28 februari 2010. De depressiekern trok dwars over het land (Bron: KNMI)
De kern van de stormdepressie trok zondagmiddag dwars over ons land. Dat leidde in een deel van het land tot zware windstoten. In het zuidoosten zijn halverwege de middag ook enige tijd zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur gemeten. Het KNMI weerstation op Maastricht Airport meldde met 110 km/uur de hoogste windsnelheid (voorlopige cijfers).

De storm treft vooral Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Langs de Franse westkust woedde in de nacht van zaterdag naar zondag enige tijd een zware storm met windstoten van 130 km/uur. Vooral de kuststreek tussen Bordeaux en Nantes kreeg het zwaar te verduren. Langs de Portugese kust zijn volgens voorlopige cijfers zelfs windsnelheden van 150 km/uur gemeten.

De depressie, door Duitse meteorologen Xynthia genaamd, lag zaterdag nog bij het noorden van Portugal om vervolgens met grote vaart via de Golf van Biscaje over Nederland naar de Duitse Bocht en de Oostzee te koersen. Aan de zuid- en zuidwestflank ontwikkelde zich een bijzonder krachtig en gevaarlijk stormveld.

Ook ons land, vooral het zuiden heeft zondag te maken met een het windveld van de depressie. Ook de regen is opvallend: dit weekeinde levert tientallen millimeters op.

Op de website www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen in Europa kunt u het verloop van de storm op de voet volgen.

Eerste uitgave: 27-02-10