Ingezonden persbericht


Stichting Heiligenbergerbeekdal


De Stichting heeft ten doel: behoud, herstel en bevorderen van de natuur- en de cultuurwaarden van dit beekdal. Beekberichten nr 56

1 Maart 2010, 6e jaargang

Amersfoort heeft te veel bouwplannen
Volgens het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (NIROV) heeft Amersfoort 3% meer aan woningbouwplannen dan de woningbehoefte. Het instituut wijst op de nadelige financiële gevolgen wegens de vele voorbereidingskosten. Weggegooid geld dus. De cijfers van het NIROV wijken sterk af van de onlangs in het AC/AD aangegeven tekort van 5.000 woningen in Amersfoort. Dit vraagt om nader onderzoek.

Munitie voor een groene bestuurstafel
Wageningen UR-onderzoek voor LNV schrijft het volgende: 'Burgers vinden groen belangrijk. Het stimuleert beweging, bevordert de integratie en maakt huizen meer waard. Toch kiezen bestuurders uiteindelijk vaak voor rood omdat dat geld en prestige oplevert.' Het blijft steeds maar bij mooie voornemens.
Groen verliest ruimte in de stad.

Ook Amersfoort verzandt in steen!
Het beekdal zou een groenblauwe parel worden diep in de stad, maar dit dreigt te mislukken. En dat komt onder andere door het volgende:
- De ziekenhuislocaties werden aangekocht, maar niet alle opbrengsten worden meegerekend om de St. Elisabeth-terrein in het beekdal groen te krijgen.
- Men besloot het Sportfondsenbad in het beekdal te slopen; alleen de sloopkosten moesten worden terugverdiend. Binnen een half jaar werd bij de begrotingsbesprekingen de boekwaarde kunstmatig opgevijzeld en moest er ook nog geld verdiend worden voor een kunstijsbaan. Door deze besluiten wordt de bouwopgave op deze locatie achteraf vergroot. -De Zwarte Weg zou een geschikte bouwlocatie in het beekdal zijn om de woningbouwdruk elders in het beekdal te verlichten. Geen cent uit deze bouwlocatie wordt gebruikt voor minder bebouwing, wel wordt een klein deel besteed voor achterstallig onderhoud in het park.
- Plankosten zijn hoog en ondoorzichtig.

- Grondopbrengsten worden uitermate voorzichtig ingeschat om het bouwvolume in het beekdal toch maar niet te verlagen.
- Uit de zogenoemde 'geheime' cijfers van de gemeente zelf blijken maximaal 180 woningen nodig te zijn om uit de kosten te komen en niet de nu geplande 364 woningen.
- Als blijkt dat de cijfers van de gemeente toch niet stevig zijn, worden gauw de argumenten van woningnood en de noodzaak van binnenstedelijk bouwen van stal gehaald.
- Grote LNV en Europese subsidiebronnen worden op voorhand al niet overwogen omdat het beekdal een mooie bouwlocatie in de stad is. Het bleef bij mooie voornemens, tenzij u..

..op 3 maart stemt......

. en met een heldere stem over de brug komt!
De nieuwe gemeenteraad moet de planontwikkeling van de ziekenhuis- en de zwembadlocatie onmiddellijk stoppen en het besluit van 7 juli 2009 terugdraaien. Er moet tijd uitgetrokken worden om het zogenaamde gemeentelijke tekort te dekken uit andere bouwlocaties in de stad en subsidies. Per slot heeft een volwaardig stadspark hier een verzorgingsgebied van minstens 30.000 inwo-ners in de stad en dat voor vele generaties! Dan wordt het beekdal een cultuurhistorische parel.
Mail naar hetbeekdal@hetnet.nl of bekijk www.hetbeekdal.nl




Ingezonden persbericht