Ingezonden persbericht

18-jarige kandidaat-raadslid Leefbaar Capelle.

Jonathan Smit zal 3 maart verkiesbaar zijn voor Leefbaar Capelle in Capelle aan den IJssel. Dat is opmerkelijk omdat hij in maart slechts twee en een halve maand 18 is. Omdat Smit op de vijfde plek staat van de kandidatenlijst van Leefbaar Capelle, nu met zes van de drieëndertig zetels de tweede partij in Capelle, is er een grote kans dat hij in de gemeenteraad komt voor deze partij.

Mocht Smit, die tot 1 februari jl. voorzitter van de plaatselijke jeugdraad was, gekozen worden, zal hij wel eens de jongste politicus van Nederland kunnen zijn. Op de vraag waarom hij gemeenteraadslid wil worden antwoordt Smit: '' Politiek heeft altijd al mijn belangstelling gewekt. Mede daarom werd ik twee en een half jaar geleden lid van de net opgerichte Capelse Jeugdraad. Als Jeugdraadslid, en later als (vice-) voorzitter kom je veel in contact met plaatselijke politici en ben je betrokken bij de lokale politiek. Toen zag ik hoe weinig jongeren er in de Capelse gemeenteraad zitten en ik merk dat er steeds óver jongeren wordt gesproken in plaats van mét jongeren. Daar wil ik iets aan veranderen want in een stad met meer dan 20.000 jongeren moeten ook jongeren in de politiek zitten.''

De keuze voor Leefbaar Capelle was volgens Smit geen moeilijke keuze: "Leefbaar Capelle is een partij met standpunten waar ik mij helemaal in kan vinden. Ook de mensen die lid zijn van Leefbaar Capelle zijn geweldig. Het zijn hele diverse mensen die allemaal met beide benen in de samenleving staan en een ding gemeen hebben; namelijk de wil om Capelle aan den IJssel meer leefbaar te maken waar dat nodig is en leefbaar te houden waar dat al het geval is. Dat vind ik erg belangrijk. Verder is Leefbaar Capelle een partij die al acht jaar in het Capelse college zit en hebben ze een mentaliteit van ''Niet lullen maar poetsen''. Onze campagneleus is niet voor niks ''Gewoon doen!''.

Wel denkt Smit, die in mei eindexamen Gymnasium doet, een drukke tijd voor de boeg te krijgen als hij gekozen wordt. ''Maar druk had ik het als voorzitter van de Jeugdraad ook al en met de campagne houd ik nu ook al geen zeeën van vrije tijd over. Maar dat is niet erg, want het is allemaal zo ontzettend leuk om te doen'' aldus Smit. Ook is Jonathan Smit genomineerd voor beste webpoliticus in de categorie ''Beste tweet''. Op www.twitter.com/jonathancsmit valt te lezen wat Smit allemaal bezig houd, van de campagne en politiek tot school en uitgaan.