Gedoe in Het Streekbos


BOVENKARSPEL, 20100221 -- Voortplantingsperikelen bij Heggenmussen, Pimpelmeesjes en Winterkoninkjes. Daar gaat het onder meer over tijdens een IVN-wandeling door Het Streekbos op zondag 28 februari 2010. Deze wintervogeltocht van ongeveer anderhalf uur is bedoeld voor volwassenen en grotere kinderen. De Terp is het verzamelpunt voor vertrek om 14.00 uur.

Vogels zingen om aandacht te trekken en hun territorium te verdedigen.
De man heggenmus begint als één van de eerste in het nieuwe jaar te zingen. Een krachtige, heldere strofe, die hem zelfs de bijnaam 'Boerennachtegaal' oplevert. Heb je zijn zang eenmaal bewust gehoord, en daar hopen we op tijdens de Streekboswandeling, dan vergeet je het niet gauw.

Een andere winterzanger is het winterkoninkje. Maar zijn geschetterde trillers zijn zo anders, dat je al snel het verschil duidelijk is. Het Pimpeltje is het `lieve zusje' van de Koolmees. De prachtige blauw-geel-witte veertjes helpen daaraan wellicht mee.

Met een beetje geluk is het goudhaantje ook weer te zien, het is het kleinste vogeltje dat in Europa voorkomt. Als een kolibrie vliegt het minivogeltje tussen de bomen op zoek naar de nog aanwezige insecten.
www.ivn-westfriesland.nl/pr/IMG0228.jpg

IVN West-Friesland





ingezonden persbericht