Zie ook: Prestaties Stadpartij Leefbaar Utrecht

Prestaties PvdA fractie in gemeenteraad Utrecht


UTRECHT, 20100228 -- Uit ergernis over de grabbelton aan standpunten waarmee zogenaamde Stemwijzers en Kieskompassen kiezers van advies menen te dienen, heeft de redactie van Nieuwsbank de lijsttrekkers van de gemeenteraadsverkiezing in Utrecht zes cruciale vragen voorgelegd. Kandidaat raadslid Sytse Koopmans van de PvdA Utrecht heeft deze vragen als volgt beantwoord.

1. Wat zijn volgens de PvdA de afgelopen vier jaar de belangrijkste besluiten geweest van de Gemeenteraad van Utrecht?

Luchtkwaliteit: er moest een Actieplan Luchtkwaliteit gemaakt worden vanuit landelijke regelgeving.

Bouwen en wonen: er lag het verder invullen van nieuwbouw in Leidsche Rijn voor maar ook renoveren en slopen, nieuwbouw in de oudere wijken.

Onderwijs: er was veel achterstallig onderhoud en er is sprake van toenemende segregatie.

Opknappen stationsgebied: uitwerken van eerder gemaakte keuzes.

2. Welk standpunt heeft de PvdA bij elk van deze besluiten ingenomen?

Luchtkwaliteit:
De maatregelen die voorgesteld worden in het Actieplan Luchtkwaliteit zijn van essentieel belang voor de leefbaarheid van de stad. De voorstellen, waaronder extra trams en extra fietsvoorzieningen, zorgen er voor dat er minder vervuilend verkeer de stad in komt.

Bouwen en wonen:
De laatste jaren zijn er door de inzet van de PvdA veel nieuwe woningen gebouwd en zijn er 1800 kamers voor studenten bijgekomen.

Onderwijs:
De PvdA heeft extra geïnvesteerd in onderwijs, zowel in gebouwen als in de kwaliteit van leerkrachten. Maar liefst 1000 kinderen gaan naar de voorschool, zodat ze niet met een achterstand in groep 1 beginnen. Er is 100 miljoen extra naar goede schoolgebouwen gegaan, inclusief een gezond binnenklimaat. Alle scholen hebben een conciërge, docenten gaan zelf ook weer naar school. We pakken segregatie op school en schooluitval hard aan. We investeren 14 miljoen om het Utrechts VMBO te verbeteren en we creëerden honderden extra stageplekken.

Opknappen stationsgebied:
Via een ontwerpwedstrijd is een keuze gemaakt voor een mooie nieuwe bibliotheek ++, de vernieuwing van het station en Hoog Catharijne is verder uitgewerkt met daarbinnen het water dat weer terug komt in de singel.
Het Muziekpaleis (het vroegere muziekcentrum Vredenburg) krijgt ook ruimte voor jazz en popmuziek.

3. Wat zullen volgens de PvdA de komende vier jaar de belangrijkste onderwerpen zijn in de Utrechtse gemeenteraad?

Bereikbaarheid.
Bouwen en wonen.
Economie.
Onderwijs.
Financiële keuzes maken.

4. Hoe vindt de PvdA dat de gemeenteraad bij elk van deze onderwerpen zal moeten besluiten?

Bereikbaarheid:
De PvdA wil dat Utrecht bereikbaar blijft met de auto, vooral door hoogwaardige alternatieven te bieden. De PvdA wil mensen verleiden openbaar vervoer of fiets te gebruiken.
Met ons `Actieplan Elektrisch Vervoer' wordt Utrecht een proeftuin voor elektrisch vervoer. Daarmee zetten we niet alleen een stap naar schonere lucht, maar creëren we ook economische kansen voor de stad.
Tram naar de Uithof in 2014. Voorbereidingen voor een tram naar Leidsche Rijn.
Geen nieuwe snelwegen door Amelisweerd of Leidsche Rijn.
Binnen de singels voorrang voor bewoners, Janskerkhof autovrij.

Bouwen en wonen:
Sloop, renovatie of nieuwbouw? Bewoners praten mee.
Gemengde wijken: veertig procent sociale huisvesting bij nieuwbouw.
Meer huizen voor starters, alleenstaanden en ouderen.
Bijbouwen voor studenten & meer voorzieningen op de Uithof

Economie:
Werkgelegenheid voorop voor alle lagen van de bevolking.
Soepel met vergunningen en bestemmingsplan; ruim baan voor kennis en innovatie.
Eén loket voor alle (startende)ondernemers

Onderwijs:
Geen achterstand vóór de basisschool.
Scholen zijn een afspiegeling van hun buurt.
Betere aansluiting tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt.
Convenant met bedrijfsleven: iedere leerling recht op een stage.

Financiële keuzes maken:
De afgelopen maanden is al begonnen met een fikse bezuiniging, daarmee lopen we vooruit op de keuzes die in de komende periode gemaakt zullen moeten worden. Daarbij kijken we hoe de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen en dat iedereen mee kan blijven doen.

5. Zijn er onderwerpen die andere partijen erg belangrijk vinden en de PvdA niet? Wat is het standpunt van de PvdA over die onderwerpen?

Minnaretten willen verbieden, daar ziet de PvdA niets in.

Het middenschip van de Dom herbouwen: vinden we geen goed plan.

Nul optie voor Coffeeshops; De PvdA vindt dat een totaal verbod leidt tot een verschuiving van de overlast naar wijken. Wij zijn voor gecontroleerde regulering van teelt en verkoop.

Repressie. Wij vinden voorkomen beter dan mensen apart zetten en straffen. Wij willen mensen niet tegen elkaar opzetten. Wij kiezen voor meedoen, samen en samenhang. Ieder mens telt. Mensen moeten eerder en vaker worden aangesproken op verantwoordelijkheid en plichten. Indien nodig moet mensen die dat nodig hebben tijdig ondersteuning worden geboden, gericht op het zo snel mogelijk weer volledig dragen van eigen verantwoordelijkheid.

6. Met welke partijen denkt de PvdA in Utrecht de komende vier jaar het beste te kunnen samenwerken, als met hen een meerderheid gevormd kan worden?

Wij kiezen voor samenwerking met die partijen waarmee we het grootste deel van ons programma kunnen realiseren, op voorhand sluiten wij niemand uit maar spreken we ook geen voorkeuren uit.

PvdA Utrecht