Politie Limburg-Zuid

Tweeduizend meldingen van schade bij langdurige storm

Geen enkele gewonde, maar een enorme materiële schade. Die balans kan worden opgemaakt na de storm die de gehele middag huis heeft gehouden boven Zuid-Limburg. Op de nummers 0900-8844 en 112 van de gezamenlijke meldkamer van de hulpdiensten in Maastricht rinkelde de bel tussen één uur en zes uur maar liefst tweeduizend maal.
Opvallend was niet alleen de lange duur van de storm, maar ook het feit dat geheel Zuid-Limburg last had van de storm."Meestal duren dit soort incidenten veel korter en is het gebied kleiner", zo zegt het hoofd van de meldkamer.
Dat geheel Zuid-Limburg werd geteisterd leidde direct tot de inzet van vrijwel iedere brandweerman van het Zuidlimburgse korps. Die hadden hun handen vol aan het opruimen van ontelbare op de weg terechtgekomen dakpannen, zware takken en complete bomen. Die vielen ook her en der op auto's, serre's,hekwerken en tuinhuizen.

Door de harde windstoten verdwenen ook diverse dakkapellen van huizen. Het treinverkeer rondom Valkenburg kwam geruime tijd stil te liggen door omgewaaide bomen die op het spoor en een bovenleiding terecht kwamen. Op het dieselspoor tussen Landgraaf en Eygelshoven viel ook een zware boom.
In Sittard moest alles uit de kast worden gehaald om een gevel van een pand aan de Rijksweg-Noord recht te houden en in Kerkrade vlogen dakplaten van de zojuist gerenoveerde Rodahal.

28-02-2010, Zuid-Limburg