Gemeente Doetinchem

Persbericht, 23 februari 2010

Parallel verkiezing in Doetinchem en Oost Gelre met verbeterd papier stemmen

Tijdens de verkiezingen op 3 maart kan in één stembureau in Doetinchem en Oost Gelre ook gestemd worden met het verbeterd papier stemmen van de Nedap. Bezoekers aan de twee stembureau's (Stadhuis Doetinchem en Stadhuis Groenlo) stemmen eerst officieel met het rode potlood. Daarna mogen ze hun stem nogmaals uitbrengen in het nieuwe stemsysteem van de Nedap.

Vorig jaar hebben de acht Achterhoekse gemeenten een lobby richting Den Haag ingezet om het stemmen met het rode potlood te vervangen door het nieuwe systeem van de Nedap voor verbeterd stemmen op papier. Doel van de lobby was om in de Achterhoek een pilot te houden voor dit systeem. Volgens burgemeester Kaiser van Doetinchem is het tellen van de stemmen tijdrovend en is de verkiezingsdag erg belastend voor de stembureauleden. In de Achterhoek hebben wij met de Nedap een gerenomeerd bedrijf binnen onze grenzen. En zij hebben nu een systeem ontwikkeld voor verbeterd papier stemmen, dat voldoet aan de waarborgen die beschreven zijn door de Commissie Korthals Altes. Het is snel, efficiënt en controleerbaar. Staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten heeft het verzoek van de Achterhoek echter afgewezen en houdt vast aan het rode potlood.

Verbeterd papier stemmen
Het verbeterd papier stemmen houdt in dat de kiezer zn stem uitbrengt op een beeldscherm, waarna een afdruk op papier verschijnt met daarop de naam van de gekozen kandidaat. Zo kan de kiezer controleren op wie hij stemt. De afdruk wordt vervolgens in een verzegelde stembus gedeponeerd. De stemmen kunnen na afloop elektronisch (door middel van een streepjescode), maar ook handmatig geteld worden.

Parallel verkiezing
Stemmen kan eenvoudiger en efficiënter door het gebruik van het verbeterd papier stemmen. Door op twee locaties het nieuwe stemsysteem van de Nedap neer te zetten blijven de Achterhoekse gemeenten aandacht vragen voor dit standpunt. Burgemeester Kaiser: Uiteraard zal er op 3 maart geen enkel misverstand bestaan dat alleen de stem met het rode potlood geldig is. Pas nadat mensen op die manier hun stem hebben uitgebracht, worden ze uitgenodigd om in een andere ruimte ook via het verbeterd papier stemmen hun stem uit te brengen. We willen hiermee aantonen dat het een goed en betrouwbaar systeem is. Om dit zichtbaar te maken, start in beide gemeenten de verkiezingsavond met het bekend maken van de uitslag van deze parallel verkiezing.