UMC St Radboud


Universitair Bekkenbodemcentrum Isabella presenteert Het Verlies van Viviane
25-02-2010

Taboe doorbreken: `praten over plasklachten, vergroot eigenwaarde'

Het Verlies van Viviane oftewel: plasklachten bespreekbaar maken in het theater. Universitair Bekkenbodemcentrum Isabella denkt een taboe te kunnen doorbreken met deze baanbrekende eenakter over een probleem waar ruim een miljoen Nederlanders mee kampt, maar niet over praat. Op woensdag 3 maart gebeurt het in theater LUX.

Om meer patiënten te kunnen helpen, breidt de Isabella Kliniek zelf zijn patiëntenzorg aanzienlijk uit. Vanaf 4 maart kunnen ook patiënten met `mildere' bekkenbodemklachten terecht in dit academische centrum voor een uitgebreid onderzoek, waarbij ze in één dag alle betrokken specialisten spreken.

Plasklachten bespreekbaar maken

Praten over plasklachten is nog steeds een taboe. Van de miljoen Nederlandse mannen en vrouwen met een overactieve blaas wordt slechts een heel klein gedeelte behandeld. En dat terwijl er inmiddels goede behandelingen en medicijnen zijn om het leven draaglijker te maken. "Plasklachten zijn heel erg vervelend en we weten dat erover praten lastig is. Daarvoor gaan mensen vaak heel laat naar een arts. Wij willen graag met deze theatervoorstelling plasklachten bespreekbaar maken en nodigen bezoekers van harte uit om na de voorstelling nog even te blijven. Samen met onze collega´s van het bekkenbodemcentrum zullen wij dan aanwezig zijn om vragen te beantwoorden", aldus John Heesakkers en Mark Vierhout van Universitair Bekkenbodemcentrum Isabella van UMC St Radboud.

Internationaal

De Isabella Kliniek geniet landelijke bekendheid als kennis- en behandelcentrum voor bekkenbodemklachten. Niet verwonderlijk, omdat de leiding in handen is van twee - internationaal - gerenommeerde specialisten: gynaecoloog prof.dr. Mark Vierhout, de enige hoogleraar bekkenbodemproblematiek in ons land, en uroloog dr. John Heesakkers. Alleen al daarom verwijzen huisartsen, gynaecologen en urologen uit het hele land patiënten met complexere bekkenbodemproblematiek naar Nijmegen. "En met succes, want onze resultaten zijn aantoonbaar goed", laat Vierhout niet geheel zonder trots weten. "Zo geeft negentig procent van onze patiënten een verbetering aan. Terwijl een patiënttevredenheid enquête, die recent onder de patiënten van onze kliniek is uitgevoerd, op vrijwel alle onderdelen een rapportcijfer laat zien van boven de 8."

Meerdere specialisten

Doordat nu vrijwel alleen patiënten met complexe bekkenbodemproblemen naar Isabella worden doorverwezen, zien de coassistenten en specialisten in opleiding nauwelijks `eenvoudige' bekkenbodemklachten. Terwijl dat voor hun opleiding erg zinvol is. Mede daarom gaat de Isabella Kliniek vanaf 4 maart ook open voor patiënten met mildere bekkenbodemproblemen.

Het voordeel van een bekkenbodemkliniek vat Mark Vierhout als volgt samen: "In onze Isabella Kliniek zien patiënten op één dag alle betrokken specialisten. Deze verschillende specialisten kunnen nog diezelfde dag - als het nodig is - met elkaar overleggen over de meest gewenste behandeling voor die ene patiënt. Verscheidenheid aan specialisten heb je minder in een perifeer ziekenhuis. Daar heeft meestal of een gynaecoloog of een uroloog zich toegelegd op bekkenbodemklachten."