Werkonderbreking ambtenaren Almere tijdens verkiezingen

26/02/2010 16:51

ABVAKABO FNV

Almere ligt woensdag onder een vergrootglas vanwege de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de ambtenaren op het gemeentehuis van Almere is woensdag daarom het uitgelezen moment om aandacht te vragen voor het cao-conflict bij de gemeenten. De actie is er een in de reeks van estafetteacties die gemeenten en provincies deze maand in heel Nederland organiseren.

Want in verkiezingstijd heeft elke politieke partij de mond vol van bezuinigingen. Zeker bezuinigen op ambtenaren lijkt het in de publieke opinie goed te doen. Die bezuinigingen werken in praktijk vaak averechts. Abvakabo FNV berekende dat sinds 2004 het aantal ambtenaren in dienst bij gemeenten met 7 procent is gedaald. Omgerekend gaat het ongeveer om 400 miljoen euro die gemeenten hiermee bezuinigen. Maar het is schijn. In dezelfde periode zijn de kosten van inhuur van extern personeel namelijk toegenomen met meer dan 600 miljoen euro. Voor iedere ambtenaar die wordt "wegbezuinigd" komt dus een veel duurdere terug. Ook in Almere zijn voorbeelden bekend van ZZP'ers die al meer dan tien jaar bij de gemeente werken.

Dit terwijl de ambtenaren van gemeenten, waaronder Almere, niet veel vragen. Ze willen slechts gelijk behandeld worden aan de rest van werkend Nederland. In april 2009 hebben vakbonden, werkgevers en het kabinet afspraken gemaakt in het Sociaal Akkoord om Nederland door de crisis te loodsen. De belangrijkste afspraken uit dat akkoord waren: werkzekerheid en koopkrachtbehoud. Heel veel werkgevers houden zich aan die afspraken, maar voor de medewerkers van gemeenten lijken ze niet op te gaan.

Het argument? Gemeenten zouden geen geld hebben. Onzin, zegt Abvakabo FNV. De inkomsten van de lagere overheden zijn in 2009 flink gestegen door een toename van de inkomsten uit lokale lasten, bijdragen van het rijk en compensatie voor loon- en prijsstijgingen (zie bijlage). Ook in 2010 en 2011 blijven de inkomsten stijgen. Bovendien komen de financiële klappen van de crisis voor gemeenten pas na 2011. De gemeentelijke werkgevers hebben het dus niet over 1 of 2 jaar de nullijn hanteren, maar wel vier jaar of nog langer.