Gemeente Soest

Presentatie uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2010


01 maart 2010

Op 3 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Na de sluiting van de stembureaus om 21.00 uur wordt ook in Soest gestart met het handmatig tellen van de stemmen. Dit heeft gevolgen voor het tijdstip en de wijze waarop de eerste voorlopige verkiezingsuitslag bekend kan worden gemaakt.

Het handmatig en zorgvuldig tellen van de stemmen kost tijd, veel tijd. Het college van de gemeente Soest heeft daarom besloten om de uitslag deze verkiezingen op een andere wijze te presenteren.

Eerste voorlopige uitslag

Op woensdag 3 maart zijn de deelnemende fracties, pers en andere belangstellenden vanaf 23.00 uur van harte welkom in de raadszaal van het gemeentehuis van Soest.

Zodra de voorlopige uitslag door de 23 stembureaus is doorgebeld, zal burgemeester Noordergraaf deze in de raadszaal mede delen. Het gaat hier om de bekendmaking van de zetelverdeling, restzetels per partij en de uitslagen per partij per stemdistrict. Dit is de voorlopige uitslag waar geen rechten aan kunnen worden ontleend.

Verkiezingspresentatie

Op donderdag 4 maart vindt er een speciale verkiezingspresentatie plaats. Deze begint om 13.45 uur met een inloop, waarna burgemeester Noordergraaf om 14.00 uur de voorlopige uitslag bekend maakt.

Hij presenteert dan de voorlopige zetelverdeling en restzetels per partij, de uitslagen per kandidaat en de gekozen kandidaten, de voorkeursstemmen en de uitslagen per stemdistrict.

Ook hier gaat op dat er geen rechten kunnen worden ontleend aan deze voorlopige uitslag. Uiteraard bent u van harte welkom om bij de presentatie van de voorlopige verkiezingsuitslag aanwezig te zijn.

Op vrijdag 5 maart wordt, zoals ook bij de andere verkiezingen, de verkiezingsuitslag definitief vastgesteld door de Kiesraad.

Overigens worden op 3 maart omstreeks 11.00 uur en 16.00 uur de voorlopige opkomstpercentages bekend gemaakt via deze website.

Meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen Soest