Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

01-03-2010

Dubbel paspoort geen probleem;

Integratie van Turken in Frankrijk meest succesvol

Turkse immigranten en hun kinderen in Frankrijk en Nederland identificeren zich meer met hun woonland dan in Duitsland. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek van socioloog Evelyn Ersanilli. Zij promoveert 3 maart aan de Vrije Universiteit.

Ersanilli's resultaten impliceren dat beleid dat immigranten goede toegang tot gelijke rechten en burgerschap geeft en een positief effect op sociaal-culturele integratie kan hebben. Dit moet echter niet gepaard gaan met een beleid dat de culturele eigenheid van immigranten stimuleert. Een multicultureel beleid dat immigranten veel ruimte biedt voor uitoefening van de eigen cultuur en weinig eisen stelt aan integratie lijkt weinig succesvol. Haar resultaten laten ook zien dat het toestaan van de dubbele nationaliteit geen barrière voor integratie is. Turken in Frankrijk, het enige land in het onderzoek dat de dubbele nationaliteit onbeperkt toestaat, vertonen de relatief hoogste mate van sociaal-culturele integratie.

Heeft integratiebeleid een effect op de sociaal-culturele integratie van immigranten? En is dat positief of negatief? Dit zijn de vragen die Ersanilli in haar proefschrift beantwoordt. Ze vergeleek de sociaal-culturele integratie van Turkse immigranten en hun nakomelingen in drie landen, die de afgelopen decennia een verschillend beleid hebben gevoerd; Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ze keek daarbij naar taalbeheersing en -gebruik, identiteit, sociale contacten en religiositeit.

Gegevens uit telefonische enquêtes en diepte-interviews laten zien dat Turkse immigranten en hun kinderen in Frankrijk en Nederland zich meer met hun woonland identificeren dan in Duitsland. Turken in Frankrijk gebruiken de taal van hun woonland vaker en hebben in hun vrije tijd meer contacten met autochtonen dan Turkse immigranten in Nederland en Duitsland. Daarnaast beheersen Turken in Frankrijk de taal van hun woonland beter dan Turken in Nederland. De verschillen tussen de landen zijn echter klein.